Nemanja Jovičić
0

Suđenje optuženom za ratni zločin se nastavlja

FENA
Svjedočenjem Mehmeda Musića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Nemanje Jovičića (1961.), optuženog za ratni zločin protiv civila na području općine Hadžići.

Svjedok je potvrdio identitet optuženog, navodeći da je Jovičić bio pripadnik vojne policije te da je sudjelovao u privođenju zarobljenih civila u Sportsku dvoranu u Hadžićima.

Prema iskazu ovog svjedoka, optuženi Jovičić je sudjelovao i u sprovođenju 14 mještana Musića, nakon napada na to naselje, sredinom maja 1992. godine.

"Viđao sam optuženog ispred općinske zgrade kada dovode ljude", kazao je svjedok, podsjećajući na teška psihička i fizička zlostavljanja kojima su zatočeni civili bili podvrgnuti.

Svjedok je kazao da njega optuženi nije maltretirao, ali da je čuo da neke druge jeste.

U tom kontekstu, podsjetio je da su optuženi i izvjesni Miro Kecman htjeli da ga tuku prilikom isljeđivanja te da ih je u tome spriječio njihov nadređeni Zoran Gašević.

Ostatak obimnog svjedočenja odnosio se na opće okolnosti i tretman kojem su civili-zatočenici bili izloženi, uključujući svakodnevne prozivke, teška premlaćivanja, prijetnje, ubistva, silovanja i pljačku njihove imovine.

Branitelja optuženog, advokata Duška Tomića interesirale su okolnosti vezane za ranije Musićeve iskaze pa je Vijeću saopćio da bi želio ovog svjedoka direktno ispitati.

S obzirom na dužinu Musićevog svjedočenja, ispitivanje ostale trojice svjedoka predviđenih za današnje ročište odgođeno je za 11. septembar, a zakazani su pretresi i za 10. i 13. oktobar.

Jovičića optužnica tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u toku 1992. na području općine Hadžići, koja se nalazila pod kontrolom VRS-a, u svojstvu pripadnika bataljona "Hadžići" sudjelovao u napadu na naselje Hadžići, nezakonitom lišavanju slobode, mučenju i nečovječnom postupanju, silovanju i pljački imovine nesrpskog stanovništva.