BiH
0

Suđenje Nenadu Tanaskoviću zakazano za 19. januar

FENA
Suđenje Nenadu (Momir) Tanaskoviću (1961.) optuženom za zločin protiv čovječnosti trebalo bi početi 19. januara, odlučeno je u petak na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Hilmo Vučinić, u međuvremenu će biti zatražen medicinski izvještaj o tome hoće li optuženi biti u mogućnosti prisustvovati otvaranju glavnog pretresa s obzirom na njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Tužitelj David Sshwendiman najavio je kako će tokom izvođenja dokaza saslušati 15 svjedoka za što će mu, kako je kazao, trebati 15 dana (ročišta).

Branitelj optuženog, advokat Dragan Borovčanin nije mogao precizirati dinamiku izvođenja odbrane, osim što je napomenuo kako bi odbrana mogla predložiti od 10 do 14 svjedoka.

Sud nije prihvatio prijedlog odbrane za prolongiranje održavanja statusne konferencije zbog zdravstvenih smetnji optuženog, odnosno njegovog neprisustvovanja današnjem ročištu.

Istovremeno, Sud je udovoljio prijedlogu odbrane za postavljenje dodatnog branitelja, Radmila Radosavljevića, advokata iz Višegrada.

Prema tužbenim navodima, Nenad Tanasković iz Donje Lijeske (općina Višegrad) je od aprila do kraja juna 1992. godine, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Višegrad, sudjelovao u širokom ili sistematskom napadu pripadnika vojske tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine, policije i paravojnih formacija na bošnjačko stanovništvo na području općine Višegrad.

U ovim je napadima, kako se navodi, stotine civila ubijeno, mučeno, premlaćivano, silovano, nezakonito lišavano slobode i prisilno premješteno izvan teritorije ove općine.

Tanasković se, među ostalim, tereti da je 31. maja 1992. godine zajedno s grupom pripadnika vojnih formacija sudjelovao u oružanom napadu na nebranjena sela u kojima je živjelo bošnjačko stanovništvo.

Ovom prilikom navodno je formiran živi štit od zarobljenih muškaraca, a optuženi je sudjelovao u paljenju kuća zarobljenika i njihovom premlaćivanju.