{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Mirku Popoviću za ubistva u Bosanskoj Gradišci 1992.

F
13.6.2012. u 18:50
1
Suđenje Mirku Popoviću za ubistva u Bosanskoj Gradišci 1992.
1
Suđenje Mirku Popoviću  za ubistva u Bosanskoj Gradišci 1992.
Na suđenju Mirku Popoviću kojeg optužnica Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci tereti za učešće u ubistvu civila u augustu 1992. u Gradišci, svjedokinja Hava Husedžinović izjavila je da je po glasu prepoznala Popovića, za kojeg je ustvrdila da je ubio njenog sina Aldu i još dvojicu mladića, javio je BIRN-Justice Report.
"Oko 22 sata popela sam se u prizemlje da se pomolim Bogu i kad sam krenula nazad, vidjela sam ljude u uniformi ispred kuće. Jedan od njih je stavio ruku na rame jednog mladića i opsovao mu. Po glasu sam prepoznala da je to Popović jer smo se ranije družili", kazala je Husedžinović.

Kako se u optužnici nadalje navodi, Popović i još tri osobe su, naoružani puškama, u maskirnim uniformama i sa čarapama na glavama, 10. augusta 1992. došli do kuće jednog civila u Gradišci.

"U dvorištu kuće zatekli su trojicu oštećenih. Odveli su ih u drugu ulicu i kombijem odvezli do rijeke Save, gdje su ih vatrenim oružjem ubili", stoji u optužnici.

Kada je vidjela uniformisane osobe ispred kuće, kako je svjedokinja rekla, učinilo joj se da su mali i da imaju kante na glavi.

"Odmah su krenuli da ih tuku. Nečim su ih udarali u kičmu, ali nisam mogla da vidim s čime. Potom su ih vukli prema kombiju i cijelo vrijeme tukli, te ih ubacili u kombi i odvezli u nepoznatom pravcu. Sišla sam u podrum i rekla ostalim članovima porodice šta se desilo", kazala je svjedokinja.

Nakon pola sata, kako je kazala, svjedokinja je začula rafal.

Tijela ubijenih, prema njenom iskazu, pronašli su pet dana kasnije, a bila su raspadnuta i puna crvi.

Husedžinović je dodala da je svima pričala da je to uradio Popović, što joj je bilo posebno teško jer su se dugo družili. Mejra Husedžinović je ispričala pred Sudskim vijećem da je u trenutku kada je ubijen njen djever Aldo, bila u podrumu s djecom.

"Kad su došli ti ljudi, samo sam čula djevera da govori: 'Komšo, šta nam to radiš?'. Kada su otišli, svekrva je rekla da odemo na sprat kuće jer bi se mogli vratiti, što smo i uradili. Ubrzo su se vratili i vidjela sam jednog kako baca bombu u podrum, a drugi je zapalio rezervoar na kamionu koji je eksplodirao", ispričala je Mejra Husedžinović, dodavši da je drugi dan ispred kuće pronašla lokvu krvi i stolicu, ali nije znala čija je krv.

Pet dana kasnije, kako je kazala, saznala je da su tri tijela na obali rijeke Save. Otišla je i preko odjeće prepoznala ubijene.

Suđenje se nastavlja sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: