{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: Svjedočenje o stradanju Hrvata

F
26.10.2011. u 20:03
0
5
Suđenje Karadžiću: Svjedočenje o stradanju Hrvata
0
Suđenje Karadžiću: Svjedočenje o stradanju Hrvata
Radovan Karadžić
Bosanski Hrvat iz Prijedora Ivo Atlija, na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, svjedočio je o progonu hrvatskog stanovništva i zločinima koje su nad njegovim sumještanima na području prijedorske općine počinile snage bosanskih Srba u 1992. godini.
"Vatra je otvarana na sve što se kreće..., na žene i djecu", kazao je u srijedu Atlija opisujući napad snaga bosanskih Srba na hrvatsko selo Briševo i okolne zaseoke u 1992.

"Vidjeli smo iz Briševa da se po Kozarcu puca i da gore kuće", rekao je Atlija opisujući etničko čišćenje Hrvata i muslimana s tog područja.

Atlija je počeo svjedočiti prošli četvrtak a svoj iskaz dovršio je u srijedu.

Svjedok je nakon što je SDS preuzeo vlast u Prijedoru polovicom 1992. otišao u Briševo, odakle je gledao napade srpskih snaga na okolna mjesta, među kojima i na Kozarac. Opisao je i granatiranje Briševa u maju 1992. te topnički napad na to selo u julu iste godine u kojem je među 70-ak ubijenih bio i njegov otac. Atlija je opisao i kako je pokopao članove jedne hrvatske obitelji koje su srpski vojnici prisilili da sami iskopaju grobove, a potom ih strijeljali. Svjedok je koncem 1992. nakon što je pod prisilom, a kako su srpske vlasti tvrdile 'dobrovoljno', potpisao izjavu kojom im ostavlja svu imovinu, dobio dozvolu da napusti to područje.

Karadžića optužnica tereti i za genocid nad nesrpskim stanovnicima s područja Prijedora počinjen njihovim progonom, ubojstvima, zatočenjem i mučenjem.

Karadžić je u okviru protuispitivanja svjedoka pitao zna li da je Prijedor u Drugom svjetskom ratu bio u sastavu Hrvatske, koliko je udaljen od Hrvatske ili kada je HDZ pobijedio na izborima u Hrvatskoj, pa je predsjedavajući sudac O-gon Kwon intervenirao poručivši optuženom da mu nije jasna relevantnost njegovih pitanja. Odbio je Karadžićev zahtjev da mu se dodijeli dodatno vrijeme za protuispitivanje objasnivši da je njegov problem što je vrijeme trošio na marginalne i nebitne stvari.

Tužiteljstvo je od početka suđenja Karadžiću do sada izvelo oko dvije trećine svjedoka i sada predstoji izvođenje dokaza za genocid u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: