SDA
0

Suđenje Karadžiću otvorit će pitanje opstanka njegovoga djela

FENA
Stranka demokratske akcije pozdravlja hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Smatramo da će proces koji će se protiv njega voditi pred Haškim sudom dati mnoge odgovore o karakteru rata u Bosni i Hetcegovini kao i Karadžićevoj ulozi u tome, saopćeno je iz SDA.

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić izrazio je nadu da će suđenje Karadžiću potaknuti preispitivanje opstanka njegovog djela, odnosno Republike Srpske. Pogotovu zbog činjenice da vlasti i nadležne institucije RS-a nisu nikoga uhapsile, a kamoli procesuirale za genocid i druge masovne ratne zločine.

"Bilo je dobrovoljnih predaja optuženih, ali vlasti RS-a nikoga nisu uhapsile! Policija RS-a nije nikoga uhapsila za genocid u Srebrenici, za preko 500 do sada pronađenih masovnih grobnica na području RS-a, preko hiljadu porušenih i oštećenih džamija, porušene katoličke crkve itd. Republika Srpska jeste djelo Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih koji su u tom projektu učestvovali i zato ne može opstati," izjavio je Tihić.

Hapšenje Radovana Karadžića važno je ne samo za Bosnu i Hercegovinu, žrtve agresije i njihove porodice, već i za cijeli svijet. To je poruka inim "karadžićima i mladićima" da genocid i ratni zločini ne mogu proći.

Hapšenje i izručenje Karadžića posebno je važno i za Srbiju koja je ovim činom napokon pokazala spremnost za ispunjavanje obaveza prema Haškom tribunalu i normalizaciju prilika u regionu. Očekujemo skoro hapšenje i drugog najtraženijeg ratnog zločinca Ratka Mladića, navodi se u saopćenju SDA.