BiH
0

Suđenje Jelaviću i ostalima počinje 23. septembra

NINA
Tri mjeseca nakon potvrđivanja optužnice Malcolm Simmons, sudac Državnog suda BiH, zakazao je 23. septembar 2004., ili u prvom slobodnom terminu nakon toga datuma, početak suđenja Anti Jelaviću, Miroslavu Prci i Miroslavu Rupčiću, optuženima za nezakonitosti u Hercegovačkoj banci u Mostaru, doznaje Dnevni list od Josipa Muselimovića, advokata optuženog Ante Jelavića.

“Sudac je obavijestio odbranu optuženih o početku glavnog pretresa i zatražio dostavljanje dokumentacije i imena svjedoka koje treba saslušati. Obrana ima puno svjedoka koje će predložiti za saslušanje na glavnom pretresu, a prije svega se misli na članove hrvatske Vlade iz vremena od 1995. do 2001. Među tim imenima se spominju Zlatko Mateša, Andrija Hebrang, Borislav Škegro i drugi koje ćemo predložiti da se saslušaju kao svjedoci odbrane”, kazao je za današnji Dnenvi list advokat Muselimović.

Ono što je interesantno jest da je prošlo neshvatljivo dugo razdoblje od potvrđivanja optužnice pa do mogućeg termina zakazivanja glavne rasprave. Prošlo je četiri, odnosno pet mjeseci, a sve to vrijeme optuženici su u pritvoru. “Neshvatljive su te radnje Državnog suda da od potvrđivanja optužnice pa sve do zakazivanja glavne rasprave prolazi skoro pet mjeseci, a pored toga se uoči glavne rasprave još uvijek vodi istraga vezana za radnje koje su obuhvaćene optužnicom koja je stupila na pravnu snagu”, zaključio je Muselimović.

Podsjetimo, John McNair, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal pri Tužilaštvu BiH, podigao je prije tri mjeseca optužnicu protiv Jelavića, Prce i Rupčića, a tek se sada provodi dokaz saslušanja pojedinih svjedoka. Ti su svjedoci navedeni u optužnici i oni su, prema interpretaciji Tužilaštva, osobe koje će potvrditi navodne inkriminacije. Sada se postavlja pitanje ko može znati šta će kazati određena osoba i kako se može optužnica temeljiti na iskazima svjedoka koji uopšte nisu saslušani. Svjedoci se tek sada pozivaju i saslušavaju nakon što je optužnica stupila na pravnu snagu.

Prema pisanju ovoga lista, tužilac pri Posebnom odjelu Tužilaštva BiH za borbu protiv organiziranoga kriminala i korupcije John McNair nakon skoro tri mjeseca od potvrđivanja optužnice nije do kraja razjasnio po kojoj je osnovi podignuta optužnica i za što se optuženi Jelavić, Rupčić i Prce terete.

Isti list piše da na sve pozive u ured tužitelja McNaira dobije odgovore kako, zbog istrage koja još uvijek traje, ni s čim ne mogu izlaziti u javnost, a iz izvora bliskih Tužilaštvu Dnevni list doznaje kako je trojka optužena za kazneno djelo gospodarskog kriminala.

Izvori bliski Tužiteljstvu BiH izjavili su kako zakazivanjem suđenja nisu završene istražne radnje te kako se uskoro najavljuje podizanje još jedne optužnice u kojoj će se naći i neka nova imena. Osumnjičeni Ivan Azinović još uvijek se nalazi u bijegu. Njegovi branitelji, advokati Nada Dalipagić i Davor Šilić, nisu htjeli komentirati do sada provedene istražne radnje kojima je bio obuhvaćen i njihov branjenik. Daljnja istraga u slučaju “Hercegovačka banka” se nastavlja, a kao nova imena u podizanju druge optužnice spominju se Ivan Azinović, Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Medić i Vilim Primorac, piše Dnevni list.