BiH
0

Suđenje Jadranku Paliji nastavljeno bez prisustva javnosti

FENA
Saslušanjem zaštićenog svjedoka optužbe pod pseudonimom "A" u petak je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljen glavni pretres protiv Jadranka Palije (1961.), optuženog za ratni zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv stanovništva.

S obzirom na to da se radi o svjedoku čiji je identitet zaštićen, a za koga je Tužiteljstvo zatražilo dodatne mjere zaštite ročište je održano bez prisustva javnosti.

Javnost je isključena iz nastavka suđenja u skladu s Odlukom Sudskog vijeća kojem predsjedava sutkinja Minka Kreho, a novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 27. august.

Optužnica Paliju tereti da je 1992. u svojstvu pripadnika 6. krajiške brigade sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu vojske tzv. srpske republike BiH, teritorijalne odbrane, pripadnika policije i paravojnih formacija na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanske krajine, uključujući područje općine Sanski Most.

Navodno je 25. maja 1992. sudjelovao u hapšenju intelektualaca, Bošnjaka i Hrvata i njihovom zatvaranju te u oružanim napadima na naselja Muhići, Mahala i Otoke te sela Hrustovo, Vrhpolje, Kljevci i druga područja te općine u kojima su pretežno živjeli Bošnjaci i Hrvati.

Prema tužbenim navodima, Palija je odgovoran za sudjelovanje u ubistvima i pritvaranju civila te njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje.