{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Indiri Kamerić: Udarci metalnom šipkom i štiklama

30.4.2014. u 16:49
1
14
Suđenje Indiri Kamerić: Udarci metalnom šipkom i štiklama
1
Suđenje Indiri Kamerić: Udarci metalnom šipkom i štiklama
Na suđenju Indiri Kamerić za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, svjedok Optužbe ispričao je da je ženska osoba za koju je saznao da se zove Indira učestvovala u premlaćivanju jednog zarobljenika.
Svjedok Branislav Nadić je rekao da je gledao kada su vojnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) – među kojima je bila i jedna ženska osoba – udarali zarobljenika Dujića na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu.

“Jauče čovjek od batina, osoba do pojasa gola, bio je krupan momak. (...) Na vratima su ga oborili, u međuvremenu dolazi žena sa metalnom šipkom, udara ga šipkom, i skakala mu je u štiklama po prsima”, ispričao je svjedok.

Nadić je dodao da su Dujiću ostajali ožiljci od potpetica, te modrice od udaraca. “Kad je to prošlo, oni što su bili sa mnom, rekli su da je to Indira”, kazao je Nadić i dodao da ne zna šta je bilo s Dujićem, naglasivši da je nakon razmjene od mještana čuo da je nestao.

Na pitanje Optužbe da li bi tu ženu mogao prepoznati u sudnici, svjedok je rukom pokazao na optuženu.

Indira Kamerić je optužena da je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, 1992. godine učestvovala u mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti zatvorenih u zgradi policije i na stadionu kluba “Polet”.

U optužnici stoji da je Kamerić, skupa s drugim pripadnicima HVO-a, učestvovala u zlostavljanju zatvorenika Jove Dujića, tako što ga je udarala metalnom šipkom i, obuvena u cipele s visokim potpeticama, gazila i skakala po njemu.

Odgovarajući na pitanje Odbrane da li se sjeća da je u događaju s Dujićem, pored Indire, učestvovala još jedna ženska osoba, svjedok Nadić je rekao da se ne sjeća.

Odbrana je svjedoku predložila izjave iz 2006. i 2008. godine date policiji u Brodu i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u kojima on nije spominjao skakanje u štiklama po Dujiću.

Svjedok je objasnio da se dodatnih detalja sjetio “kroz priču”.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: