|

Suđenje Haskiću: Kod optuženog pronađen časopis IDIL-a

Suđenje Haskiću: Kod optuženog pronađen časopis IDIL-a
10
F
FENA
2.4.2018. u 16:54
31
komentara
10

dijeljenja
Suđenje Haskiću: Kod optuženog pronađen časopis IDIL-a Foto: Klix.ba
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za planiranje odlaska na strano ratište rekao da su među vjerskom literaturom koja je pronađena kod optuženog Amira Haskića nađeni i materijali koji se dotiču Sirije i časopis IDIL-a.
Samir Spahić, istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazao je da je po usmenoj naredbi Suda BiH učestvovao u pretresanju objekata koje koristi optuženi Haskić, kao i da je sačinio službenu zabilješku za analizu vještačenja oduzetog mobitela.

Spomenuo je svjedok da je Haskić u telefonu imao registrovan broj maloljetnog sina Bajre Ikanovića i da se između njih dvojice odvijala komunikacija.

"Protiv Bajre Ikanovića je SIPA ranije dostavila izvještaj zbog počinjenja krivičnih djela, a postoji osnov sumnje da je ranije otišao na područje Sirije", pojasnio je svjedok.

Ikanovića je Sud BiH 2007. osudio na četiri godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada.

Spahić je naveo i da je optuženi Haskić učestvovao u komunikaciji putem internet aplikacija i da je tom prilikom bio registrovan pod imenom “Allahov rob”, te da je kod njega pronađena literatura o tumačenju vjere, na engleskom i bosanskom jeziku.

"Bilo je i materijala koji se dijelom dotiču Sirije", rekao je svjedok i dodao da je pronađeno 11 izdanja časopisa “Rumi” koji izdaji IDIL.

Odbrani je svjedok kazao da je Haskić učestvovao u internet grupama u kojima se razgovaralo o vjerskim pitanjima, ali i da je u analizi spomenut razgovor o nabavci i uzgajanju koza.

"Taj razgovor je izdvojen jer sam te informacije dobio od njega", pojasnio je svjedok.

Istražiteljica SIPA-e Vesna Damjanović je rekla da je učestvovala u pretresu porodične kuće Haskića, o čemu je sačinjen zapisnik, kao i akt o privremeno oduzetim predmetima.

Haskić je, prema optužnici, u novembru 2017. godine na svoj mobitel instalirao aplikaciju “Telegram” putem koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužilaštvo BiH vjeruje da je pripadnik IDIL-a.

Prema navodima Tužilaštva, Haskić se tereti da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i da je u porukama napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje te da će zapaliti svoj bosanskohercegovački pasoš.

Haskić je udaljen na početku ročišta jer je po ulasku Sudskog vijeća odbio da sjede, nakon što su to uradili svi u sudnici.

"Ja ću danas stajati", odgovorio je optuženi kada mu je rečeno da sjede, a kada ga je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić pitao da li zna posljedice ako se ne povinuje, Haskić je dodao: “Ne znam, to meni nije problem, neću sjediti”, nakon čega je doneseno rješenje kojim se odstranjuje s ročišta.

Nastavak suđenja je 16. aprila, javio je BIRN BiH.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...