{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Gojku Kličkoviću počet će 22. aprila

F
7.4.2008. u 12:56
0
0
Suđenje Gojku Kličkoviću počet će 22. aprila
0
Suđenje Gojku Kličkoviću počet će 22. aprila
Uvodnim riječima stranaka u postupku 22. aprila će pred vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu početi suđenje Gojku Kličkoviću, optuženome za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
Na statusnoj konferenciji, koja je u ovom krivičnom predmetu održana danas, odlučeno je da optužba počne s dokaznim postupkom 6. maja.

Optužba je predložila saslušanje 46 svjedoka i izvođenje 246 materijalnih dokaza.

Odbrana optuženog Kličkovića usprotivila se prijedlogu optužbe da se ovaj krivični predmet spoji s krivičnim predmetima protiv Mladena Drljače i Jovana Ostojića, dok je sudsko vijeće konstatiralo da je optužba preuranjeno dostavila taj prijedlog te da je u ovoj fazi nemoguće odlučivati o „spajanju postupka“.

Optužnica protiv Gojka Kličkovića je podignuta 19. decembra 2007.

Prema optužnici, Kličković je, zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. srpskoj općini Bosanska Krupa, svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je počeo u ljeto 1991. godine.

Optuženi je u svojstvu komandanta Kriznog štaba srpske općine Bosanska Krupa upotrebom vojne sile uspostavio tzv. srpsku općinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave. Navodno je s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a počinio progon bošnjačkog stanovništva iz općine Bosanska Krupa, tako što je planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva napadima, protupravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju i činjenju drugih krivičnih djela.

Gojko Kličković je rođen 1955. u selu Donji Petrovići.

Sudska policija je 20. juna 2007. na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Rača prema naredbi Suda BiH preuzela Gojka Kličkovića, koji je u skladu s odlukom Ministarstva pravde Republike Srbije ustupljen pravosudnim organima BiH na procesuiranje. Od tada je u pritvoru, a 31. januara 2008. se izjasnio da nije kriv po tačkama optužnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: