BiH
0

Suđenje Gojku Kličkoviću počet će 22. aprila

FENA
Uvodnim riječima stranaka u postupku 22. aprila će pred vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu početi suđenje Gojku Kličkoviću, optuženome za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Na statusnoj konferenciji, koja je u ovom krivičnom predmetu održana danas, odlučeno je da optužba počne s dokaznim postupkom 6. maja.

Optužba je predložila saslušanje 46 svjedoka i izvođenje 246 materijalnih dokaza.

Odbrana optuženog Kličkovića usprotivila se prijedlogu optužbe da se ovaj krivični predmet spoji s krivičnim predmetima protiv Mladena Drljače i Jovana Ostojića, dok je sudsko vijeće konstatiralo da je optužba preuranjeno dostavila taj prijedlog te da je u ovoj fazi nemoguće odlučivati o „spajanju postupka“.

Optužnica protiv Gojka Kličkovića je podignuta 19. decembra 2007.

Prema optužnici, Kličković je, zajedno s drugim članovima SDS-a u tzv. srpskoj općini Bosanska Krupa, svjesno učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je počeo u ljeto 1991. godine.

Optuženi je u svojstvu komandanta Kriznog štaba srpske općine Bosanska Krupa upotrebom vojne sile uspostavio tzv. srpsku općinu Bosanska Krupa kao područje u potpunosti naseljeno srpskim stanovništvom u kojem su Srbi mogli provoditi kontrolu u svim sferama vlasti i uprave. Navodno je s drugim članovima Glavnog odbora SDS-a počinio progon bošnjačkog stanovništva iz općine Bosanska Krupa, tako što je planirao, pokrenuo, naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva napadima, protupravnim zarobljavanjima i zatvaranjima, mučenjima i nečovječnom postupanju i činjenju drugih krivičnih djela.

Gojko Kličković je rođen 1955. u selu Donji Petrovići.

Sudska policija je 20. juna 2007. na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Rača prema naredbi Suda BiH preuzela Gojka Kličkovića, koji je u skladu s odlukom Ministarstva pravde Republike Srbije ustupljen pravosudnim organima BiH na procesuiranje. Od tada je u pritvoru, a 31. januara 2008. se izjasnio da nije kriv po tačkama optužnice.