|

Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima odgođeno zbog nedolaska svjedoka

Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima odgođeno zbog nedolaska svjedoka
6
F
FENA
5.7.2017. u 11:31
10
komentara
6

dijeljenja
Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima odgođeno zbog nedolaska svjedoka Foto: Klix.ba
U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je zbog nedolaska svjedoka odgođeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima ('slučaj Bosnalijek'), koji se terete za organizirani kriminal. Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 30. augusta.
Kako je saopćio tužitelj Sead Kreštalica, prisustvo pozvanih svjedoka nije bilo moguće osigurati, jer se svjedok Nedim Uzunović, aktuelni predsjednik Uprave Bosnalijeka, nalazi na odmoru izvan zemlje, a svjedokinja Mirsada Idrizović, koja je u penziji, nije se odazivala na telefonske pozive.

Isti ovi svjedoci optužbe bit će, kako je rečeno, pozvani na naredno ročište.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić, upozorila je stranke u postupku da je neophodno intenzivirati rad na ovom predmetu, uz opasku da se suđenje ovakvom dinamikom prolongira unedogled. Insistirala je na određivanju više ročišta za nastavak suđenja, a što će biti precizirano na narednom ročištu.

Optužnicom u ovom predmetu, osim Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, obuhvaćeni su i Šefik Handžić, Hasan Šepo, Amar Arslanagić, Aida Selvić i Jasmin Šepo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi - Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo. KSS je na temelju Sporazuma o priznanju krivnje, u međuvremenu, izrekao kaznu od jedne godine zatvora Izetu Arslanagiću, ranijem šestooptuženom u slučaju Bosnalijek, uz mjere oduzimanja nezakonito stečene imovine i oduzimanje dionica koje su upisane u registar vrijednosnih papira, a koje će postati vlasništvo Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...