Suđenje bivšim uposlenicima Službe za poslove sa strancima: Kako su preuzeli hotel u Međugorju

Klix.ba
15.4.2019. u 18:42
9
17
Suđenje bivšim uposlenicima Službe za poslove sa strancima: Kako su preuzeli hotel u Međugorju
9
Suđenje bivšim uposlenicima Službe za poslove sa strancima: Kako su preuzeli hotel u Međugorju Boris Kordić i Josip Kvesić. (Foto: BIRN BiH)
Na suđenju nekadašnjim zaposlenicima Službe za poslove sa strancima u Mostaru, Tužilaštvo BiH prezentovalo je video-snimak preuzimanja objekta u Međugorju.
Tužilaštvo je ovim snimkom okončalo izvođenje dokaza pribavljenih posebnim istražnim radnjama na suđenju Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću, optuženim za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi.

Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Tužilac Kasim Haličević kazao je da video-snimak od 14. februara 2014. godine pokazuje posjetu Vlatke Puljić objektima “Novi horizonti” u Bijakovićima kod Međugorja. Puljić je snimljena kako potpisuje određena dokumenta, a čuje se kako govori o promjeni brava, te kako planira napraviti neke izmjene u i oko objekta, prenosi Detektor.ba.

Puljić je ranije osuđena na godinu zatvora nakon priznanja krivice. Odbrane su, kao i prethodnih puta, prigovorile da nije poznato ko je i čime snimao ovaj događaj, kao i da nisu identifikovana sva lica koja se čuju.

Tužilaštvo je u materijalne dokaze uložilo 17 naredbi Suda BiH na osnovu kojih su prisluškivani razgovori i snimani optuženi i drugi učesnici u ovom postupku. Odbrane su prigovorile na ove dokaze. Prema riječima Kordićevog branioca Ragiba Hadžića, nije postojalo dovoljno osnova sumnje da se pristupi prisluškivanju. Istakao je i da informant Alfa nije bio određen da snima sastanke.

Branilac Marko Kvesić je kazao da je naredbama određeno da prikriveni istražilac treba pristupiti osumnjičenima i prikupljati dokaze.

Tužilaštvo će 6. maja nastaviti s ulaganjem materijalnih dokaza.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: