{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje bivšim direktorima Dite: Naloženo dodatno vještačenje poslovanja

Klix.ba
17.2.2017. u 13:33
3
8
Suđenje bivšim direktorima Dite: Naloženo dodatno vještačenje poslovanja
3
Suđenje bivšim direktorima Dite: Naloženo dodatno vještačenje poslovanja
Abdulah Šahmanović i Adnan Džidić (Foto: BIRN BiH)
Na suđenju bivšim direktorima Fabrike deterdženata Dita za zloupotrebe položaja, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli odobrilo je zahtjev tužilaca da se izvrši dodatno vještačenje povrata robe iz kompanije Lora upućene Diti.
Tužilac Kenan Balić zatražio je da se izvrši dodatno vještačenje povrata robe koju je potpisao optuženi Adnan Džidić za 2014. godinu.

“Također, tražimo vještačenje povrata robe koju su potpisale druge osobe prije Džidića, te koliko je vraćene robe Lora platila Diti”, rekao je Balić.

Vještaci Lejla Hadžić i Mirza Halilović su prethodno na suđenju Abdulahu Šahmanoviću i Adnanu Džidiću, bivšim direktorima Fabrike deterdženata Dita, iznijeli nalaz vještačenja povrata robe iz sarajevske kompanije Lora upućene tuzlanskoj Diti.

Prijedlogu o dopuni vještačenja protivio se Rifat Konjić, advokat optuženog Šahmanovića, smatrajući da zahtjev nije u skladu sa zakonskim propisima, te da dodatna vještačenja neće ponuditi nove dokaze.

Abdulah Šahmanović, koji je bio direktor Dite 2005. godine, te Adnan Džidić, koji je tu dužnost obavljao od septembra 2005. do 2012., terete se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u vezi s odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa s firmom Lora iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda Dite.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji u vezi s povratom robe, čime su pribavili imovinsku korist Lori, a oštetili Ditu.

Advokat optuženog Džidića Mensur Radončić nije se protivio zahtjevu, ali je tražio od Sudskog vijeća da dodatno vještačenje bude rađeno na osnovu finansijskog izvještaja i revizije poslovanja Dite, što, prema njegovim tvrdnjama, ranije nije bio slučaj.

“Sudskom vijeću skrenuo bi pažnju da dodatno vještačenje bude rađeno prema validnim finansijskim izvještajima i revizijama iz Dite, a ne na osnovu dokumenata koje su sačinili policija, štrajkački odbor i sindikat Dite”, kazao je Radončić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. mart, javlja BIRN BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: