Saradnici priznali
32

Suđenje bivšem šefu FTX kripto-berze: Prijeti mu 100 godina zatvora, izjasnio se da nije kriv

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač i voditelj jedne od najvećih kripto berzi FTX, koja je nedavno propala, Sam Bankman-Fried službeno je negirao optužbe o prevari kupaca i investitora.

Bivši šef propale kripto mjenjačnice je uhapšen sredinom decembra na Bahamima, deportovan je u SAD-a, a sada je na američkom sudu zbog tvrdnji da je uzimao depozite klijenata u FTX-u kako bi finansirao drugu firmu, kupio imovinu i dao političke donacije.

On je optužbe negirao i izjasnio se da nije kriv, no ukoliko se ispostavi suprotno, prijeti mu više od 100 godina zatvora.

Dvojica najbližih kolega Bankmana-Frieda već su priznali krivicu i sarađuju u istrazi koja je potresla cijelu industriju kriptovaluta.

Bankman-Fried, koji je osnovao FTX 2019. godine, bio je jedna od najistaknutijih ličnosti u industriji kriptovaluta, poznata po svojim političkim vezama, druženju sa slavnima i spašavanju drugih firmi koje se muče. Ali u novembru, talas povlačenja klijenata izazvan izveštajima o nestabilnim finansijama, primorao je FTX da proglasi bankrot i otkrije milijarde dolara vrijednih nestalih sredstava.

Na konferenciji za novinare prošlog mjeseca, federalni tužioci rekli su da je krah na platformi, koja je omogućila korisnicima da kupuju i prodaju digitalne tokene, proizašao iz "namjerne prevare".