{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sudije u BiH moraju očuvati nepristrasnost!"

F
9.11.2009. u 18:01
0
3
"Sudije u BiH moraju očuvati nepristrasnost!"
0
"Sudije u BiH moraju očuvati nepristrasnost!"
Sutkinja Apelacionog suda Sjedinjenih Američkih Država Margarer McKeown, koja na poziv OSCE-a boravi u trodnevnoj posjeti BiH, održala je večeras predavanje na temu "Pravosudna etika i transparentnost".
Sutkinja je članica Pravosudne konferencije SAD-a, glavnog tijela za kreiranje politike djelovanja u vezi s administracijom saveznih sudova SAD-a.

"Prvi put sam u BiH, ali sam veoma impresionirana svime što se dešava u pravosudnom sistemu ovdje s obzirom na težinu izazova s kojima su ljudi, ali i sudije u praksi suočeni", kazala je McKeown.

Naglasila je da je veliki pomak u pravosuđu napravljen, ali da ne može govoriti o tome da li je zadovoljna poslom koji je urađen jer su drugi nadležni za to. Cilj njene posjete je, kako je rekla, razmjena iskustava s predstavnicima pravosudnih institucija, Pravnog fakulteta, ali i udruženja.

"Etički kodeks koji je u BiH na snazi u obavezi ima da se sve sudije pridržavaju principa etičkog ponašanja, a to je nezavisni pravni sistem koji je uspostavljen", dodala je.

Naglasila je da je nevažno koje je etičke ili vjerske pripadnosti sudija, on mora očuvati nezavisnost, ali i ne dozvoliti da neko dovede u pitanje njegovu nepristrasnost.

McKeown se osvrnula na saradnju medija i pravosuđa kazavši da su mediji veoma važni u prenošenju poruka javnosti o dešavanjima u pravosuđu.

"Činjenica da su mediji pozvani na ovo predavanje govori o tome da je napravljen pomak u cilju ostvarenja bolje saradnje", objasnila je sutkinja.

Programom posjete predviđeno je da se sutkinja susretne i s predstavnicima pravosudnih institucija BiH, predstavnicima udruženja i nevladinih organizacija koje se bave pitanjem važnosti nezavisnog sudstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: