Sutkinja Margarer McKeown
0

"Sudije u BiH moraju očuvati nepristrasnost!"

FENA
Sutkinja Apelacionog suda Sjedinjenih Američkih Država Margarer McKeown, koja na poziv OSCE-a boravi u trodnevnoj posjeti BiH, održala je večeras predavanje na temu "Pravosudna etika i transparentnost".

Sutkinja je članica Pravosudne konferencije SAD-a, glavnog tijela za kreiranje politike djelovanja u vezi s administracijom saveznih sudova SAD-a.

"Prvi put sam u BiH, ali sam veoma impresionirana svime što se dešava u pravosudnom sistemu ovdje s obzirom na težinu izazova s kojima su ljudi, ali i sudije u praksi suočeni", kazala je McKeown.

Naglasila je da je veliki pomak u pravosuđu napravljen, ali da ne može govoriti o tome da li je zadovoljna poslom koji je urađen jer su drugi nadležni za to. Cilj njene posjete je, kako je rekla, razmjena iskustava s predstavnicima pravosudnih institucija, Pravnog fakulteta, ali i udruženja.

"Etički kodeks koji je u BiH na snazi u obavezi ima da se sve sudije pridržavaju principa etičkog ponašanja, a to je nezavisni pravni sistem koji je uspostavljen", dodala je.

Naglasila je da je nevažno koje je etičke ili vjerske pripadnosti sudija, on mora očuvati nezavisnost, ali i ne dozvoliti da neko dovede u pitanje njegovu nepristrasnost.

McKeown se osvrnula na saradnju medija i pravosuđa kazavši da su mediji veoma važni u prenošenju poruka javnosti o dešavanjima u pravosuđu.

"Činjenica da su mediji pozvani na ovo predavanje govori o tome da je napravljen pomak u cilju ostvarenja bolje saradnje", objasnila je sutkinja.

Programom posjete predviđeno je da se sutkinja susretne i s predstavnicima pravosudnih institucija BiH, predstavnicima udruženja i nevladinih organizacija koje se bave pitanjem važnosti nezavisnog sudstva.