{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudije i tužioci rijetko prijavljuju kolege

S
29.5.2009. u 08:15
0
3
Sudije i tužioci rijetko prijavljuju kolege
0
Sudije i tužioci rijetko prijavljuju kolege
Na rad sudija i tužilaca u BiH uglavnom se žale građani koji žele ubrzati postupke koji se njih tiču, dok se predsjednici sudova i glavni tužioci rijetko odlučuju da prijave svoje kolege zbog počinjenih disciplinskih prekršaja, ocijenio je zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Mersudin Pružan.
"U prosjeku godišnje primamo 1.300 pritužbi, a u radu imamo oko 1 350. Od 2004. godine do danas svega 58 slučajeva su prijavili sudije i tužioci, a veliki broj tih predmeta je osnovan, što je vrlo indikativno. Smatramo da bi bilo korisno da predsjednici i glavni tužioci više prijavljuju slučajeve", rekao je Pružan za "Nezavisne novine".

On ocjenjuje da je nezavisnost i nepristrasnost sudova ostvarena, a jedini problem koji treba rješavati je efikasnost.

"Ali, disciplinski prekršaj je neopravdano kašnjenje, a to treba u konkretnom slučaju dokazati. Ako imate sudiju koji ima ostvarenje norme 200 odsto, vrlo je teško dokazati da se radi o neopravdanom kašnjenju u tom predmetu", dodao je Pružan.

On je potvrdio da je oko 140 predmeta otvoreno na osnovu navoda iz medija.

"Svaki dan dobijamo izvještaje o čemu pišu mediji, što se tiče rada pravosuđa. Kada ocijenimo da postoje određeni navodi koji se tiču ponašanja sudija i tužilaca, pokrenemo istrage. Istina, mi na osnovu pisanja medija ne pokrećemo disciplinske postupke, već prvo provjerimo te navode", kaže Pružan.

Prema njegovim riječima, često se desi da se u medijima pojavljuju informacije za koje glavni disciplinski tužilac ne zna, a koje znaju glavni tužioci i predsjednici sudova.

"U narednom periodu moraćemo raditi sa VSTS-om u pravcu da na neki način podstaknemo glavne tužioce da nas malo više izvještavaju o tome", dodao je Pružan.

On kaže da je rok da bude ispitana pritužba dvije godine, a u slučaju da to ne bude okončano, nastupa zastara.

"Mi nemamo gotovo nijedan predmet sa zastarom. Za ozbiljnu istragu, otprilike, potrebno je od šest do dvanaest mjeseci", dodao je Pružan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: