Odluka Doma naroda
18

Sudije i tužioci i dalje bez naknada za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je negativno mišljenje Komisje za finansije i budžet ovog doma na tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koje je uputilo Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Ljiljana Zovko uputila je još početkom godine negativno mišljenje na tekst Prijedloga ovog zakona, bez posebnog obrazloženja. U dokumentu je navedeno da će članovi te komisije na sjednici Doma naroda PS BiH obrazložiti razloge zbog kojih su uputili negativno mišljenje.

Izmjenama i dopunama Zakona bilo je predviđeno da se uvedu naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Važeći zakoni o platama sudija i tužilaca doneseni su krajem 2005. godine, a donio ih je visoki predstavnik kao set od četiri usaglašena zakona koji reguliraju pitanja plata i naknada nosilaca pravosudnih funkcija na svim nivoima pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Prema važećem zakonu nisu predviđene naknade na ime troškova prijevoza, toplog obroka i odvojenog života.

Ustavni sud BiH je zbog toga donio odluku kojom se utvrđuje da Zakon o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH nije u skladu sa Ustavom BiH.