{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudije će obići mjesto ratnog zločina u Kotor-Varoši

F
27.9.2011. u 17:13
0
1
Sudije će obići mjesto ratnog zločina u Kotor-Varoši
0
Sudije će obići mjesto ratnog zločina u Kotor-Varoši
Nakon prihvatanja izmjena optužnice Tužilaštva BiH, Sudsko vijeće je odlučilo da će 5. oktobra obići mjesto gdje se desio ratni zločin u Kotor-Varoši za koji se terete Ljubiša Vranješ i Mladen Milić.
Na suđenju održanom 14. septembra, Tužilaštvo BiH je predalo izmijenjenu optužnicu protiv Ljubiše Vranješa i Mladena Milića, o čemu su se na ovom ročištu izjasnile odbrane optuženih.

“Navedene izmjene formalno-pravno ne mijenjaju znatno identitet optužnice, tako da smo saglasni sa ovim prijedlogom Tužilaštva”, kazao je Simo Tošić, branitelj drugooptuženog Mladena Milića.

Obojica branitelja su pak dodali da će se tokom iznošenja završnih riječi posebno izjasniti o dijelu izmijenjene optužnice u kojem se kaže da su optuženi “naredili izvršenje određenih radnji”.

Tužilaštvo BiH nije obrazlagalo izmjene optužnice.

Prema prethodnoj verziji optužnice, Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, i Mladen Milić, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, terete se da su 6. juna 1992. godine došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

U optužnici se navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH bio je obuhvaćen i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima.

Nakon odluke Suda BiH, postupak koji se vodi protiv Markovića odvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

Na ovom suđenju Sudsko vijeće je obavijestilo prisutne da će 5. oktobra otići u Kotor-Varoš, na mjesto gdje se, prema optužnici Tužilaštva BiH, dogodio ratni zločin.

“Želimo da se neposredno uvjerimo u udaljenosti određenih objekata i da se upoznamo sa situacijom na terenu”, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prennosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: