BiH
0

Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka

FENA
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) donijela je odluku kojom je Vlado Adamović, sudija Suda BiH udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Protiv ove odluke moguća je žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji, ali žalba ne odlaže izvršenje odluke, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je 29. februara zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije Vlade Adamovića iz Suda BiH.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da je zahtjev osnovan, kao i mišljenje da bi daljnjim obavljanjem dužnosti sudije Vlade Adamovića u tako važnoj pravosudnoj instituciji bio doveden u pitanje dignitet pravosudne funkcije i povjerenje javnosti u pravosuđe.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija ne prejudicira, niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka koji je u toku, niti utječe na postupanje Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati po izjavljenoj žalbi sudije Vlade Adamovića na prvostepenu odluku.

Naime, Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH-a je 14. februara oglasila odgovornim Vladu Adamovića, sudiju Suda BiH za disciplinski prekršaj iz člana 56. stav 1. tačka 22. Zakona o VSTVBiH – ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu izrekla disciplinsku mjeru razrješenja dužnosti.