{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka

F
13.3.2008. u 10:22
0
0
Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka
0
Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) donijela je odluku kojom je Vlado Adamović, sudija Suda BiH udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.
Protiv ove odluke moguća je žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji, ali žalba ne odlaže izvršenje odluke, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je 29. februara zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije Vlade Adamovića iz Suda BiH.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da je zahtjev osnovan, kao i mišljenje da bi daljnjim obavljanjem dužnosti sudije Vlade Adamovića u tako važnoj pravosudnoj instituciji bio doveden u pitanje dignitet pravosudne funkcije i povjerenje javnosti u pravosuđe.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija ne prejudicira, niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka koji je u toku, niti utječe na postupanje Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati po izjavljenoj žalbi sudije Vlade Adamovića na prvostepenu odluku.

Naime, Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH-a je 14. februara oglasila odgovornim Vladu Adamovića, sudiju Suda BiH za disciplinski prekršaj iz člana 56. stav 1. tačka 22. Zakona o VSTVBiH – ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu izrekla disciplinsku mjeru razrješenja dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: