{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka

F
13.3.2008. u 10:22
0
0
Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka
0
Sudija Vlado Adamović udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) donijela je odluku kojom je Vlado Adamović, sudija Suda BiH udaljen s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.
Protiv ove odluke moguća je žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji, ali žalba ne odlaže izvršenje odluke, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je 29. februara zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije Vlade Adamovića iz Suda BiH.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da je zahtjev osnovan, kao i mišljenje da bi daljnjim obavljanjem dužnosti sudije Vlade Adamovića u tako važnoj pravosudnoj instituciji bio doveden u pitanje dignitet pravosudne funkcije i povjerenje javnosti u pravosuđe.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija ne prejudicira, niti može utjecati na ishod disciplinskog postupka koji je u toku, niti utječe na postupanje Drugostepene disciplinske komisije koja će odlučivati po izjavljenoj žalbi sudije Vlade Adamovića na prvostepenu odluku.

Naime, Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH-a je 14. februara oglasila odgovornim Vladu Adamovića, sudiju Suda BiH za disciplinski prekršaj iz člana 56. stav 1. tačka 22. Zakona o VSTVBiH – ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije, te mu izrekla disciplinsku mjeru razrješenja dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: