{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sudija Simić zastupa interese tajkuna i kriminalaca"

S
10.11.2008. u 07:50
0
6
"Sudija Simić zastupa interese tajkuna i kriminalaca"
0
"Sudija Simić zastupa interese tajkuna i kriminalaca"
Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku
Na završnoj raspravi o nacrtu Zakona o provjeri načina sticanja imovine, koju je organizovalo Ministarstvo pravde RS, bilo je samo petoro prisutnih. Namjerno ili slučajno, na ovu raspravu nisu pozvani predstavnici nevladinih organizacija i drugi zainteresovani pojedinci za usvajanje i sprovođenje ovog zakona, ističu iz Centra za humanu politiku iz Doboja.
Na ovoj raspravi Krstan Simić, sudija Ustavnog suda BiH, zastupao je interese tajkuna i kriminalaca, jer je umjesto oduzimanja nezakonito stečene imovine, predlagao uvođenje i plaćanje poreza na opljačkanu imovinu, stoji u saopštenju Momira Dejanovića, predsjednika Centra za humanu politiku. Ova neozbiljna rasprava je još jednom pokazala svu poltičku neodgovornost, manipulaciju i nezainteresovanost vladajuće strukture da pripremi, usvoji i primijeni zakon, koji će obezbijediti oduzimanje nezakonito stečene imovine.

"Građani RS i BiH već dugo čekaju na obećano usvajanje i primjenu zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine. Procjenjuje se da je vrijednost nezakonito stečene imovine od 1990. godine u BiH veća od njenog godišnjeg bruto društvenog proizvoda. Oduzimanjem i prodajom nezakonito stečene imovine u BiH mogla bi se obezbijediti sredstva za vraćanje stare devizne štednje, obeštećenje građana kojim je u ratu opljačkana ili uništena imovina, jačanje socijalnih fondova i otvaranje novih radnih mjesta. Usvajanje i primjena ovog zakona uslov je svih uslova za borbu protiv kriminala i razvlašćivanje sve moćnije kriminalne strukture u BiH. Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da prekinu dugogodišnje ćutanje o ovom ključnom problemu u BiH i da izvrše pritisak na neodgovornu, nezainteresovanu i kriminalizovanu vladajuću strukturu, kako bi što prije pripremila, usvojila i primijenila zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine", zaključuje se u saopštenju Centra za humanu politiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: