{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti

F
14.8.2008. u 11:11
0
0
Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti
0
Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) za sudije preinačila je odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTVBiH od 11. aprila u pogledu pravne ocjene disciplinskog prekršaja Slobodana Kaurina, sudije Općinskog suda u Sarajevu, i time odbila disciplinsku tužbu Ureda disciplinskog tužioca.
Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH za sudije je odlukom u aprilu utvrdila disciplinsku odgovornost sudije Slobodana Kaurina zbog toga što je uslijed pritisaka i urgencija stranke došao u Sud u dva navrata, u vrijeme kada je bio na bolovanju te što je samo u tom predmetu poduzeo određene radnje, a zatim je napuštao Sud i nastavljao koristiti bolovanje.

Prvostepena disciplinska komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost sudije Kaurina, u skladu sa članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u - ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva te mu izrekla disciplinsku mjeru javne opomene.

Kaurin je protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTVBiH lično i posredstvom punomoćnika blagovremeno uložio žalbu, u osnovi navodeći da njegovo postupanje nije predstavljalo disciplinski prekršaj.

Drugostepena disciplinska komisija je odlučujući o žalbama sudije Kaurina uvažila te preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije tako da je sudija Kaurin oslobođen disciplinske odgovornosti čime je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev Ureda disciplinskog tužioca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: