{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti

F
14.8.2008. u 11:11
0
0
Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti
0
Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) za sudije preinačila je odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTVBiH od 11. aprila u pogledu pravne ocjene disciplinskog prekršaja Slobodana Kaurina, sudije Općinskog suda u Sarajevu, i time odbila disciplinsku tužbu Ureda disciplinskog tužioca.
Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH za sudije je odlukom u aprilu utvrdila disciplinsku odgovornost sudije Slobodana Kaurina zbog toga što je uslijed pritisaka i urgencija stranke došao u Sud u dva navrata, u vrijeme kada je bio na bolovanju te što je samo u tom predmetu poduzeo određene radnje, a zatim je napuštao Sud i nastavljao koristiti bolovanje.

Prvostepena disciplinska komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost sudije Kaurina, u skladu sa članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u - ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva te mu izrekla disciplinsku mjeru javne opomene.

Kaurin je protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTVBiH lično i posredstvom punomoćnika blagovremeno uložio žalbu, u osnovi navodeći da njegovo postupanje nije predstavljalo disciplinski prekršaj.

Drugostepena disciplinska komisija je odlučujući o žalbama sudije Kaurina uvažila te preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije tako da je sudija Kaurin oslobođen disciplinske odgovornosti čime je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev Ureda disciplinskog tužioca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: