BiH
0

Sudija Općinskog suda u Sarajevu oslobođen disciplinske odgovornosti

FENA
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) za sudije preinačila je odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTVBiH od 11. aprila u pogledu pravne ocjene disciplinskog prekršaja Slobodana Kaurina, sudije Općinskog suda u Sarajevu, i time odbila disciplinsku tužbu Ureda disciplinskog tužioca.

Prvostepena disciplinska komisija VSTVBiH za sudije je odlukom u aprilu utvrdila disciplinsku odgovornost sudije Slobodana Kaurina zbog toga što je uslijed pritisaka i urgencija stranke došao u Sud u dva navrata, u vrijeme kada je bio na bolovanju te što je samo u tom predmetu poduzeo određene radnje, a zatim je napuštao Sud i nastavljao koristiti bolovanje.

Prvostepena disciplinska komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost sudije Kaurina, u skladu sa članom 56. tačka 23. Zakona o VSTV-u - ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva te mu izrekla disciplinsku mjeru javne opomene.

Kaurin je protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTVBiH lično i posredstvom punomoćnika blagovremeno uložio žalbu, u osnovi navodeći da njegovo postupanje nije predstavljalo disciplinski prekršaj.

Drugostepena disciplinska komisija je odlučujući o žalbama sudije Kaurina uvažila te preinačila odluku Prvostepene disciplinske komisije tako da je sudija Kaurin oslobođen disciplinske odgovornosti čime je u cijelosti odbijen tužbeni zahtjev Ureda disciplinskog tužioca.