Komentar za Klix.ba
1.9k

Sudija Branko Perić: VSTV nema više nikakav kredibilitet, ovo je kraj pravosuđa, gotovo je

Piše: S. Hambo
Sudija Branko Perić
Sudija Branko Perić
Sudija Suda BiH i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Branko Perić za Klix.ba je govorio o posljednjem skandalu u koji je upleten aktuelni predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, poručivši pesimistično da je ovo kraj pravosuđa u BiH.
Perić nam govori da je ključni problem u ovom slučaju uopće sastajanje članova VSTV-a sa strankama koje imaju sporove.

"U ovom trenutku nije najvažnija stvar taj novac koji se spominje na snimku jer novac nije neposredno dat Milanu Tegeltiji, to će sud utvrditi. Meni je problem što predsjednik VSTV-a održava kontakte sa strankama o sudskim postupcima. On to nema pravo, ne samo on, već nijedan član VSTV-a nema pravo da održava kontakte s bilo kakvim ljudima koji imaju sudske sporove", kazao nam je sudija Perić.

Milan Tegeltija je danas na vanrednoj sjednici kazao da je takve sastanke imao stotinu puta i da su to radili i njegovi prethodnici te da u tome ne vidi ništa sporno.

"Onda je stotinu puta prekršio kodeks i zloupotrijebio zakon. To je danas rekla Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica VSTV-a, pa molim vas, da li je moguće da članovi vijeća imaju kontakte i održavaju sastanke sa strankama koje učestvuju u postupku ili urgiraju i vrše utjecaj u postupcima", poručio je Perić.

Podsjećanja radi, i bivši glavni državni tužitelj Milorad Barašin je suspendovan i vođen je disciplinski postupak protiv njega jer je večerao sa čovjekom koji nije ni imao sudski postupak, već je smatran trgovcem oružjem.

"Da li su članovi VSTV-a išta naučili iz tog slučaja. Znaju li oni uopće šta im je posao. Danas je bilo ružno slušati članove VSTV-a šta oni podržavaju. Jel podržavaju 'potkivanje', kontakte sa strankama. VSTV nema više nikakav ugled ni kredibilitet, ovo je kraj pravosuđa i nema nade, gotovo je. Trinaest članova vijeća daje podršku nekome i nečemu, ne znaju ni sami čemu, ni zašto. Članovi VSTV-a očigledno ne rade ono što im je posao, već primaju stranke, rasprostiru svoju moć da bi neko strahovao od njih", zaključio je Perić.