Žustro u Parlamentu
81

Sudija Blagojević spomenuo aferu "Potkivanje", Tegeltija nakratko napustio debatu

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija nakratko je napustio javnu debatu "Pravo na pravdu!", koja se održava u Parlamentarnoj skupštini BiH, kada je sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Milan Blagojević spomenuo aferu "Potkivanje".
Budući da novinari nisu mogli prisustvovati javnoj debati, tek su po kuloarima mogli čuti da je Tegeltija napustio debatu jer su prisutni insistirali na aferi "Potkivanje". Kasnije je to potvrdio sudija Blagojević, kazavši da od Tegeltije nije dobio nikakav odgovor tokom javne debate.

"Tegeltija je očigledno uradio nezakonitu radnju koju je VSTV pokrio svojom nezakonitošću. Ništa se u BiH, kada je riječ o pravosuđu, ne može uraditi bez prvog koraka: da Visoko sudsko i tužilačko vijeće u sadašnjem sastavu bude raspušteno", kategoričan je sudija Blagojević.

Poručio je kako je aktuelni sastav VSTV-a sklon zloupotrebama, budući da je odbačena državna disciplinska tužba protiv Tegeltije.

"Dok se oni ne raspuste, ništa ne može biti urađeno na vladavini prava", kazao je Blagojević.

"Zamislite sada da Johanna Sattlera (šef Delegacije EU-au BiH, op. a.) nazove neki njegov drug i kaže mu: 'Imam neki problem u sudu, ne znam šta da radim', a Sattler mu kaže: 'Hajde, naći ćemo se u kafani, samo ponesi broj predmeta'. Šta bi sutra bilo s tim Sattlerom? EU bi ga istjerao! Sa lopovskim VSTV-om ne može biti napretka u pravosuđu", kazao je Blagojević.

Podsjetimo, Tegeltija se našao u centru afere nazvane "Potkivanje" nakon objave snimka iz jedne kafane, ali je Disciplinska komisija VSTV-a odbila tužbu protiv predsjednika te pravosudne institucije.

Na današnjoj javnoj debati istaknuto je da u BiH postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona, a viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Reinhard Priebe je izjavio: "Vrlo sam frustriran zbog pomanjkanja progresa u posljednjih 15 godina. Mnoge stvari koje čitam sada su potpuno identične brifinzima mojih kolega iz ranih 2000-tih godina. Na vama je da napravite promjene. Izgubili smo mnogo vremena koje moramo nadoknaditi. Moć da se prava promjena desi može doći od vas, od građana, od NVO-a, vlasti, unutar samog pravosudnog sistema i zaista se nadamo da će ovaj kongres tome doprinijeti".