BiH
0

Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti

FENA
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) odbila je žalbu tuženog Ante Krajinovića, sudije Općinskog suda u Bugojnu, kao neosnovanu i potvrdila Odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom je razriješen od dužnosti.

Tuženi je izjavio žalbu zbog povrede odredaba parničnog postupka i pogrešno i nepotuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se pobijana odluka ukine i predmet vrati na ponovni postupak prvostepenoj komisiji u izmijenjenom sastavu, saopćeno je iz VSTVBiH.

Drugostepena disciplinska komisija je utvrdila da nema mjesta žalbenoj tvrdnji da Prvostepena disciplinska komisija, s obzirom na nacionalni sastav, ne odražava nezavisno i nepristrasno tijelo u smislu člana 6. Evropske konvencije, pa da zbog toga prvostepeni postupak nije bio pravedan.

Drugostepena disciplinska komisija je ispitala Odluku Prvostepene disciplinske komisije o izrečenoj mjeri za disciplinske prekršaje te nalazi da je Komisija pravilno cijenila sve činjenice od značaja za izbor vrste disciplinske mjere i da je izrečena disciplinska mjera razrješenja od dužnosti u srazmjeri s brojem i težinom počinjenih disciplinskih prekršaja, te stepenom prekršajne odgovornosti tuženog.

Stranke mogu uložiti žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati VSTVBiH u punom sastavu, koji može izmijeniti ili potvrditi odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri.

U slučaju da VSTVBiH u punom sastavu razriješi sudiju, sudija može pokrenuti sudski postupak pred Sudom BiH.