{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti

F
6.12.2007. u 10:41
0
0
Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti
0
Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) odbila je žalbu tuženog Ante Krajinovića, sudije Općinskog suda u Bugojnu, kao neosnovanu i potvrdila Odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom je razriješen od dužnosti.
Tuženi je izjavio žalbu zbog povrede odredaba parničnog postupka i pogrešno i nepotuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se pobijana odluka ukine i predmet vrati na ponovni postupak prvostepenoj komisiji u izmijenjenom sastavu, saopćeno je iz VSTVBiH.

Drugostepena disciplinska komisija je utvrdila da nema mjesta žalbenoj tvrdnji da Prvostepena disciplinska komisija, s obzirom na nacionalni sastav, ne odražava nezavisno i nepristrasno tijelo u smislu člana 6. Evropske konvencije, pa da zbog toga prvostepeni postupak nije bio pravedan.

Drugostepena disciplinska komisija je ispitala Odluku Prvostepene disciplinske komisije o izrečenoj mjeri za disciplinske prekršaje te nalazi da je Komisija pravilno cijenila sve činjenice od značaja za izbor vrste disciplinske mjere i da je izrečena disciplinska mjera razrješenja od dužnosti u srazmjeri s brojem i težinom počinjenih disciplinskih prekršaja, te stepenom prekršajne odgovornosti tuženog.

Stranke mogu uložiti žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati VSTVBiH u punom sastavu, koji može izmijeniti ili potvrditi odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri.

U slučaju da VSTVBiH u punom sastavu razriješi sudiju, sudija može pokrenuti sudski postupak pred Sudom BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: