|

Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti

Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti
0
F
FENA
6.12.2007. u 10:41
0
komentara
0

dijeljenja
Sudija Ante Krajinović razriješen dužnosti
Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) odbila je žalbu tuženog Ante Krajinovića, sudije Općinskog suda u Bugojnu, kao neosnovanu i potvrdila Odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom je razriješen od dužnosti.
Tuženi je izjavio žalbu zbog povrede odredaba parničnog postupka i pogrešno i nepotuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se pobijana odluka ukine i predmet vrati na ponovni postupak prvostepenoj komisiji u izmijenjenom sastavu, saopćeno je iz VSTVBiH.

Drugostepena disciplinska komisija je utvrdila da nema mjesta žalbenoj tvrdnji da Prvostepena disciplinska komisija, s obzirom na nacionalni sastav, ne odražava nezavisno i nepristrasno tijelo u smislu člana 6. Evropske konvencije, pa da zbog toga prvostepeni postupak nije bio pravedan.

Drugostepena disciplinska komisija je ispitala Odluku Prvostepene disciplinske komisije o izrečenoj mjeri za disciplinske prekršaje te nalazi da je Komisija pravilno cijenila sve činjenice od značaja za izbor vrste disciplinske mjere i da je izrečena disciplinska mjera razrješenja od dužnosti u srazmjeri s brojem i težinom počinjenih disciplinskih prekršaja, te stepenom prekršajne odgovornosti tuženog.

Stranke mogu uložiti žalbu na ovu odluku o kojoj će odlučivati VSTVBiH u punom sastavu, koji može izmijeniti ili potvrditi odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri.

U slučaju da VSTVBiH u punom sastavu razriješi sudiju, sudija može pokrenuti sudski postupak pred Sudom BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.