BiH
0

Sudbina Energoinvesta bit će poznata u martu

FENA
Energoinvest d.d. Sarajevo 2006. završit će s prihodom od redovnih aktivnosti u vrijednosti od oko 306,2 miliona KM, od čega na inotržištu oko 136,3 miliona KM, što je nešto ispod planiranih vrijednosi.

Direktor kompanije Džemail Vlahovljak izjavio je danas na pres-konferenciji za novinare kako bi plan bio ostvaren da nije došlo do značajnog pada vrijednosti dolara u odnosu na vrijednost s kojom je firma kalkulirala kada se pravio Plan poslovanja za 2006., kao i da su dobivena dva velika posla: u Makedoniji (trafostanice) u vrijednosti 10,5 miliona eura i Srbiji ( TE Obrenovac)-ugovor s EAR-om u vrijednosti od 27,5 miliona eura.

  • U Makedoniji smo bili prvi na tenderu, dok je na " Obrenovcu", gdje smo bili također prvi, potpisivanje ugovora otkazano dva sata prije zvanično zakazanog termina, kazao je Vlahovljak.

Po njegovim riječima rezultati poslovanja kompanije bit će 2,5 miliona KM, od čega će dobit iz operativne djelatnosti iznositi 500 hiljada KM, a iz neoperativne dva miliona KM.

Planovi za iduću godinu su prihod od 363 miliona KM, dobit iz operativne djelatnosti od 6,1 milion KM, povećanje broja zaposlenih s 850 u ovoj na 950 radnika s prosječnom plaćom od 1.150 KM, koja je u ovoj godini iznosila 1.130 KM.

Govoreći o privatizaciji kompanije, direktor Vlahovljak je podsjetio kako se tender za prodaju kompanije zatvara 8. marta i da izuzev Ortačke grupe od 17 uposlenika na čijem se čelu nalazi on, dosada niko nije pokazao interes za prijavu na taj tender.

On je također kazao kako se ponuda Ortačke grupe odnosi na kupovinu 51 posto od ukupno 67 posto državnog kapitala, ističući da je i više od 500 radnika firme iskazalo interes da sudjeluje u kupovini firme.

Knjigovodstvena vrijednost Energoinvesta iznosi oko 220 miliona KM, od čega je državni kapital 67 posto ili oko 147 miliona KM, ostali kapital je u vlasništvu investicijskih fondova – 24 posto i malih dioničara – devet posto.