Nezakonita smjena?
53

Sud zabranio izbor novog direktora policije u Tuzli zbog tužbe Dževada Kormana

A. K.
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
Općinski sud u Tuzli donio je odluku kojom se Vladi Tuzlanskog kantona zabranjuje da provodi proceduru izbora novog direktora Uprave policije Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova do okončanja parničnog postupka po tužbi Dževada Kormana, smijenjenog direktora ovog policijskog resora.

U Općinskom sudu u Tuzli trenutno je u toku sudski postupak po tužbi smijenjenog direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana.

Korman tvrdi da je nezakonito smijenjen te da je doživio moralnu i ljudsku degradaciju. Uz to, on je na prvom ročištu koje je održano 27. februara ove godine kazao da trpi i veliku finansijsku štetu jer mu je na trenutnoj poziciji komandira Policijske stanice u Banovićima umanjen koeficijen, zbog čega mu je manja plaća do 600 KM.

Na prijedlog Damira Alića, pravnog zastupnika Dževada Kormana, Općinski sud u Tuzli u petak je donio rješenje kojim faktički obustavlja konkursnu proceduru za izbor i imenovanje novog direktora Uprave policije MUP-a TK.

"Nalaže se protivniku osiguranja da do okončanja parničnog postupka u predmetu ovog suda broj 32 0 Rs 374497 20 Rs obustavi proceduru javnog konkursa za izbor kandidata i imenovanje direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, po Odluci o pokretanju izbora i raspisivanje javnog konkursa broj 01-116-1/20 od 12.02.2020. godine, u roku od tri dana od prijema ovog rješenja", navedeno je u rješenju Općinskog suda u Tuzli koji je u posjedu portala Klix.ba.

Podsjećamo, Korman je početkom februara ove godine smijenjen s pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK, odlukom Kantonalne vlade koja je donesena nakon što mu je negativnu ocjenu za rad u prošloj godini predložio ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Prije donošenja odluke Vlada TK je zatražila saglasnost Nezavisnog odbora Skupštine TK, koji ju je i odobrio.

Na ovakvu odluku je reagovao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko skupa s američkim ambasadorom u našoj zemlji Ericom Nelsonm, upozorivši da odluka Vlade TK pokazuje da tuzlanske vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.

Zbog tvrdnje da je nezakonito smijenjen Korman je tužio Vladu TK, a njegov pravni zastupnik nadležnom sudu uputio je prijedlog privremene mjere o vraćanju Kormana na poziciju direktora Uprave policije. Ovaj prijedlog je odbijen te je zakazano suđenje koje je u toku.

Nakon smjene, Korman je dva puta raspoređivan na nove pozicije i to u Kalesiju, a onda i u Banoviće gdje danas obavlja funkciju komandira Policijske stanice.

Načelnik Sektora uniformirane policije Nevres Šiljegović trenutno obnaša funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije MUP-a TK.