Uz mjere zabrane
0

Sud u Sarajevu ukinuo pritvor inspektorima uhapšenim u akciji "Kolonija", Tužilaštvo KS se žalilo

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane osumnjičenima Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota, inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove koji su lišeni slobode u akciji kodnog naziva "Kolonija".
Inspektori se sumnjiče za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbu zbog puštanja iz pritvora osumnjičenih jer smatra da i dalje postoje posebni pritvorski razlozi za održavanje mjere pritvora na snazi o kojoj sud još nije odlučio.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu je na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo početkom juna odredio jednomjesečni pritvor Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hoti.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Troje inspektora se sumnjiči da su uz posredovanje Enesa Zijadića, inače vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru, a da nisu utvrđivali stvarno stanje. Za navedene nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM.