Akcija "Profit"
1

Sud u Sarajevu produžio pritvor za još tri mjeseca Dizdaru, Blekiću, Mulamusiću i Jusufraniću

A. B.
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog Tužilaštva KS produžio pritvor za još tri mjeseca osumnjičenima koji su uhapšeni u akciji "Profit" i to Edinu Dizdaru, Zijadu Blekiću, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću.
Pritvor može trajati do 5. juna 2021. godine ili do nove odluke suda.

"U odnosu na osumnjičenog Davera Halilbegovića, prijedlog za produženje pritvora je odbijen i Tužilaštvo KS će uložiti žalbu na ovu odluku", kazala je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

U akciji "Profit" je prije dva mjeseca bilo uhapšeno 12 osoba i svi oni se terete za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca. Gore navedeni su ostali u pritvoru dok su ostali osumnjičeni pušteni da se brane sa slobode uz određene mjere zabrane.

Riječ je o organizovanom kriminalu u vezi s krivičnim djelima prevare u privrednom poslovanju, pranju novca, prevari i zloupotrebi položaja ili ovlasti.

Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit", jedne od najkompleksnijih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv privrednog kriminala. Smiljka Jusufranić je ipak puštena da se brani sa slobode, uz mjeru zabrane putovanja.

Istraga se provodi od 2010. godine u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom, odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.