MUP KS
242

Sud u Sarajevu odbio zahtjev Vahida Ćosića da ga vrate na mjesto policijskog komesara

Piše: I. Č.
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu odbio je tužbeni zahtjev Vahida Ćosića protiv Vlade Kantona Sarajevo, kojim je tražio da ga vrate na poziciju policijskog komesara Kantona Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Bivši policijski komesar Kantona Sarajevo i aktuelni načelnik Policijske uprave Vogošća Vahid Ćosić će, prema presudi od 9. oktobra 2018. godine, tuženima morati nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 5.687 KM i to u roku od 15 dana.

Predsjednica Nezavisnog odbora Mirela Alihodžić izjavila je za Klix.ba da je presuda Općinskog suda pokazala kako je Nezavisni odbor postupio profesionalno i zakonski kada je pokrenuo proceduru i podnio prijedlog za smjenu policijskog komesara.

"Ovo nije ni prva ni posljednja presuda, bilo je nekoliko njegovih tužbi. Imamo još jedan slučaj vezan za poništavanje disciplinskog postupka. Žalio se i na to. Sve njegove tužbe su odbijene", kazala nam je Alihodžić u telefonskoj izjavi.

Podsjećamo, Vlada KS je 18. novembra 2016. prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora za smjenu tadašnjeg komesara zbog propusta pri obavljanju poslova iz nadležnosti Uprave policije MUP-a KS, što je rezultiralo nezadovoljavajućom sigurnosnom situacijom.

Nezavisni odbor je 12. oktobra 2016. poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti smijenjenog policijskog komesara MUP-a KS kada je riječ o slučaju Sanjina Sefića koji je u saobraćajnoj nesreći usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Međutim, provjera odgovornosti Vahida Ćosića počinje od slučaja Dženana Memića kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo utvrdilo da je Ćosić davao netačne navode u ovom slučaju.

Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da policijski komesar Vahid Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije i primjenom policijskih ovlasti.