{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud u Sarajevu odbio zahtjev Vahida Ćosića da ga vrate na mjesto policijskog komesara

17.10.2018. u 15:53
242
25
Sud u Sarajevu odbio zahtjev Vahida Ćosića da ga vrate na mjesto policijskog komesara
242
Sud u Sarajevu odbio zahtjev Vahida Ćosića da ga vrate na mjesto policijskog komesara
Vahid Ćosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu odbio je tužbeni zahtjev Vahida Ćosića protiv Vlade Kantona Sarajevo, kojim je tražio da ga vrate na poziciju policijskog komesara Kantona Sarajevo, saznaje Klix.ba.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bivši policijski komesar Kantona Sarajevo i aktuelni načelnik Policijske uprave Vogošća Vahid Ćosić će, prema presudi od 9. oktobra 2018. godine, tuženima morati nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 5.687 KM i to u roku od 15 dana.Predsjednica Nezavisnog odbora Mirela Alihodžić izjavila je za Klix.ba da je presuda Općinskog suda pokazala kako je Nezavisni odbor postupio profesionalno i zakonski kada je pokrenuo proceduru i podnio prijedlog za smjenu policijskog komesara.

"Ovo nije ni prva ni posljednja presuda, bilo je nekoliko njegovih tužbi. Imamo još jedan slučaj vezan za poništavanje disciplinskog postupka. Žalio se i na to. Sve njegove tužbe su odbijene", kazala nam je Alihodžić u telefonskoj izjavi.

Podsjećamo, Vlada KS je 18. novembra 2016. prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora za smjenu tadašnjeg komesara zbog propusta pri obavljanju poslova iz nadležnosti Uprave policije MUP-a KS, što je rezultiralo nezadovoljavajućom sigurnosnom situacijom.

Nezavisni odbor je 12. oktobra 2016. poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti smijenjenog policijskog komesara MUP-a KS kada je riječ o slučaju Sanjina Sefića koji je u saobraćajnoj nesreći usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Međutim, provjera odgovornosti Vahida Ćosića počinje od slučaja Dženana Memića kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo utvrdilo da je Ćosić davao netačne navode u ovom slučaju.

Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da policijski komesar Vahid Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije i primjenom policijskih ovlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: