{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud u Sarajevu donio presude protiv RS u korist 3.000 žrtava zločina

4.4.2014. u 14:44
20
50
Sud u Sarajevu donio presude protiv RS u korist 3.000 žrtava zločina
20
Sud u Sarajevu donio presude protiv RS u korist 3.000 žrtava zločina
Foto: Ilustracija
Do danas je za preko 3.000 tužitelja, civilnih žrtava rata, invalida i porodica poginulih i nestalih civila koji su tražili nadoknadu nematerijalne štete od Republike Srpske, Općinski sud u Sarajevu donio prvostepene presude u korist žrtava, podaci su Udruženja - Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.
"Unija je do sada procesuirala tužbe za 4.000 tužitelja. Tužbe civilnih žrtava rata nisu tužbe za ratnu štetu, već tužbe za štetu proisteklu iz ratnog zločina. Ova šteta je usko vezana za kaznena djela ratnog zločina što potvrđuje član 3. Statuta Haškog tribunala i to su djela koja ne zastarjevaju", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da se donesene prvostepene presude u korist žrtava temelje na presudama Haškog tribunala protiv komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske generala Stanislava Galića i pukovnika Dragomira Miloševića, koji su osuđeni po komandnoj odgovornosti za djela terora nad stanovništvom Sarajeva, za djela ubistva i ranjavanja civila i druga nehumana djela tokom artiljerijskih i snajperskih napada sa položaja korpusa pod njihovom komandom.

"U posljednje vrijeme postoji tendencija pokušaja zaustavljanja procesa pravosnažnosti presuda od strane vlastodržaca iz manjeg bh. entiteta koji poistovjećuju i mijenjaju teze ratne štete proistekle iz ratnog zločina, a ujedno vrše pritisak i na zakonodavne i pravosudne organe FBiH", upozoravaju iz ovog Udruženja.

Apeluju na zakonodavnu i sudsku vlast da "ne podlegnu pritiscima političara iz Republike Srpske koji pod plaštom nadoknade ratne štete, a ne štete proistekle iz ratnog zločina žele da zaustave sve sudske procese i na taj način onemoguće žrtvu da tuži, što se protivi svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima koje štite civile stradale u ratnim dešavanjima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: