Rezultati rada
28

Sud u Mostaru tražio pomoć sudaca iz Konjica, Čapljine i Čitluka zbog 50 hiljada komunalnih tužbi

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zbog 50 hiljada komunalnih tužbi građana koje su se nagomilale na Općinskom sudu u Mostaru, reagovao je Kantonalni sud u Mostaru, te dodijelio devet hiljada predmeta sucima općinskih sudova u Konjicu, Čapljini i Čitluku da bi se predmeti brže riješili.

Ovo je između ostalog, na predstavljanju prošlogodišnjeg rada, u Mostaru kazao predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru Zoran Krtalić koji tvrdi kako taj sud bilježi uspješnu prošlu godinu se velikim brojem riješenih predmeta koji su bili nagomilani godinama i da radi bez ikakvih pritisaka političkih stranaka ili drugih organa.

Zoran Krtalić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zoran Krtalić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ja sam sudac u ovom sudu od 2003. godine, a prije toga sam osam godina bio sudac u Općinskom sudu u Širkom Brijegu i iz svog osobnog iskustva kao i iskustva ostalih kolega sudaca mogu sa sigurnošću reći da ovaj sud nije ni pod kakvim pritiskom političkih stranka ili bilo kakvih drugi organa. To posebno mislim na donošenje odluka. Naravno, stranke traže da se ubrzavaju procesi, međutim da bi neko vršio nekakve pritiske s bilo koje stane zaista nemamo", tvrdi Krtalić.

Brojni predmeti

Referirajući se na dešavanja koja dovode u pitanje povjerenje građana u pravosudni sistem kaže kako smatra da građani nisu izgubili povjerenje u pravosudni sistem, nego u pojedine suce koji trebaju uložiti ogromne napore da se to povjerenje u njih vrati.

Stoga je s ponosom novinarima predstavio rad Kantonalnog suda u Mostaru tokom prošle godine navodeći kako obilježi ogroman uspjeh, u rješavanju predmeta tako i na unaprjeđenju djelovanja.

"Rezultati rada Suda u 2022. godini su odlični i kolektivna norma suda je 165, 30 posto što je izvanredna rezultat", ustvrdio je Krtalić.

Ističe da je Kantonalni sud u Mostaru u 2022. godini na krivičnom referatu imao ukupno 369 predmeta iz krivično pravne oblasti, od čega je riješeno 312 predmeta, od kojih su četiri bila iz oblasti ratnih zločina i dva predmeta organizovanog kriminala, koji su veoma teški i složeni procesi.

"Predmeti ratnih zločina su sucima u prioritetu, jer po revidiranoj državnoj strategiji je rok za završetak istih kraj 2023. godine. Međutim, čisto sumnjam da se ovaj rok može ispuniti jer i mi imamo pet do šest predmeta gdje je nemoguće zakazivanje ročišta jer su optuženi nedostupni pravosudnim organima i organima gonjenja", kazao je predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru.

Navodeći ostale krivične predmete koji su završeni naglašava da je Sud u Mostaru završio sedam krivičnih predmeta razbojništava, pet predmeta ubistava i po jedan predmet teških tjelesnih povreda, teško krivično djelo u sigurnosti javnog saobraćaja, te neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Konferencija za novinare Kantonalnog suda u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Konferencija za novinare Kantonalnog suda u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sud u punoj mjeri koristio opremu za audio-vizualno snimanje i suđenje i osiguranje dokaza, izradu transkripta zapisnika, tako da su suđenja znatno ubrzana i efikasnija", konstatovao je Krtalić.

U građanskoj oblasti, kako je naglasio, Sud je imao ukupno 14.285 građanskih predmeta od kojih je uspješno završio 11.606 predmeta, te je ostalo 2.679 predmeta za rješavanje u 2023. godini.

"U 2022. godini je urađena akcija koja je dovela do toga da se poboljša rad svih sudova, pa je tako na zahtjev Općinskog suda u Mostaru koji je imao oko 50 hiljada neriješenih komunalnih predmeta, ovaj Sud izvršio delegiranje tih predmeta i to po tri hiljade dodijelio općinskim sudovima u Konjicu, Čapljini i Čitluku, koji nisu imali dovoljan broj predmeta, tako da smo nakon izvršene delegacije dobili zadovoljstvo sa svih strana. Općinski sud Mostar je rasterećen s devet hiljada predmeta, a ova tri suda su na kraju godini imali daleko veću normu", pojasnio je predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru.

Ukoliko priliv predmeta ostane na ovom novu po njegovim riječima, ovaj referat će skratiti trajanje postupka na jednu godinu, jer su skoro svi suci na ovom referatu ostvarili normu veću od 100 posto što je,kako ističe, veoma respektabilan rezultat.

"Imajući u vidu da je prije tri godine trajanje postupka na ovom referatu bilo četiri do pet godina, možemo konstatovati da ovaj Sud radi maksimalno da se smanji broj neriješenih predmeta na ovom referatu", zaključio je Krtalić.

Vraćanje povjerenja građana

Po pitanju upravnih sporova, Sud je u protekloj godini imao 2.842 predmeta, od kojih je riješeno njih 657, što je rezultiralo da je na kraju godine ostalo ukupno 2.185 predmeta za rješavanje u ovoj godini.

Razlog tome je po njegovim riječima, veliki prilivi iz ranijih godina i nedovoljan broj sudaca, što je stvorilo neažurnosti na tom referatu, ali napominje da izvještaji o Planu rješavanja predmeta za 2022. godinu pokazuju da Sud konstantno rješava predmete po starosti inicijalnog akta, te da je ispunjen s 99,30 posto. To je ocijenio dobrim zalaganja sudaca da se rješavaju najstariji predmeti, iako je, kako naglašava, taj Sud morao raditi predmete hitne prirode koji ne ulaze u plan rješavanja predmeta.

Naglasio je i da je tokom prošle godine Kantonalni sud u Mostaru učestvovao u većem broju projekata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i drugih međunarodnih i domaćih organizacija.

Također je najavljena uspostava kvalitetne saradnje s medija, kako bi rad suda javnosti bio predstavljen transparentno s ciljem vraćanja poljuljanog povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.