MMKS
0

Sud u Haagu danas iznosi žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću zbog zločina u BiH

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danas i sutra će u Haagu biti održana žalbena ročišta protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, saopštili su iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Predsjednica MMKS-a I sutkinja Graciela Gatti Santana najavila je da će Stanišić i Simatović žalbu iznijeti danas, kada će se i lično obratiti Sudu.

Tužilaštvo suda u Haagu svoje će argumente iznijeti sutra, 25. januara.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je u junu 2021. godine, nakon obnovljenog postupka, donio prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu.

Pretresno vijeće utvrdilo je brojne zločine koje su srpske snage pod njihovom komandom počinile na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u periodu od 1991. do 1995. godine.

Njihovu odgovornost Mehanizam je utvrdio samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnih premještanja i progona u ovom bh. gradu.

U žalbenom postupku, Stanišić i Simatović zatražili od Mehanizma da ukine presudu i da donese odluku da nisu krivi ili da im smanji zatvorsku kaznu.