Slučaj iz januara
353

Sud u Bihaću potvrdio optužnicu protiv Fikreta Abdića zbog zloupotrebe položaja

S. Š.
Fikret Abdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Fikret Abdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, zbog krivičnog djela "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

Abdiću se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je 27. januara 2023. godine prekoračio granice svog službenog položaja i nadležnosti općinskog načelnika.

Naime, prema optužnici, Abdić je prekoračio granice svog ovlaštenja tako što je donio Pravilnik o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata u organu uprave Općine Velika Kladuša, kojim je na sebe preuzeo sva ovlaštenja u pogledu izrade, upotrebe, čuvanja i uništavanja pečata Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Sve te aktivnosti je poduzeo, kako se navodi u zvaničnom saopćenju suda, iako je bio svjestan da je Općinsko vijeće poseban predstavnički organ građana i odvojen od općinskog organa uprave i da on kao "općinski načelnik nema ovlaštenja u obavljanju poslova iz djelokruga nadležnosti Općinskog vijeća".

"Nakon toga, na zahtjev Općinskog vijeća za povrat pečata od šestog februara 2023. godine, Abdić je odbio vratiti pečat tom organu, na koji način je teže povrijedio pravo Općinskog vijeća na obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, onemogućivši istom da upotrebljava pečat u svrhu ovjeravanja općih i drugih akata koje u okviru svojih ovlaštenja donosi Općinsko vijeće i potvrđivanja njihove izvornosti te nemogućnosti njihovog objavljivanja u službenom glasniku Općine Velika Kladuša", navode iz Općinskog suda u Bihaću.

Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji u Općinskog sudu u Bihaću.

Podsjetimo, Abdić se početkom 1990-ih godina aktivno uključio u politiku te na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda, ali je poziciju člana Predsjedništva BiH ipak prepustio Aliji Izetbegoviću, s kojim se ubrzo i politički razilazi.

Krajem septembra 1993. godine preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši te osniva tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna po ugledu na tzv. srpske autonomne oblasti (SAO) iz 1991. Čin proglašenja pokrajine je bio neustavan i protivzakonit čin koji se suprotstavljao Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. Sarađivao je sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom.

Svojom aktivnosti podijelio je stanovništvo u Krajini pa čak i porodice, koje su međusobno ratovale, jedni na strani Armije RBiH, a drugi kao dio vojske Fikreta Abdića.

Zbog njegovog djelovanja tokom rata i ratnih zločina Abdić je osuđen na sudu u Karlovcu na 20 godina zatvora, ali je nakon odslužene 2/3 kazne izašao na slobodu.

Za načelnika Velike Kladuše izabran je 2016. godine.