BiH
76

Sud smanjio kazne Kosu i drugima koji su strijeljali najmanje 800 civila u Srebrenici

Piše: E. G.
Apelacijsko vijeće Suda BiH izreklo je u petak pravosnažne presude u slučaju Franc Kos i drugi, a za zločine počinjene tokom rata u Srebrenici.

Sva četiri osuđenika dobili su niže kazne u odnosu na prvostepene. Tako je Kosu sa 40 godina kazna zatvora smanjena na 35, Stanko Kojić je prvostepenom presudom osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora u trajanju od 43 godine, a sada mu je kazna smanjena na 32 godine, Vlastimir Golijanin je prvobitno bio osuđen na 19 godina zatvora, a sada mu je kazna preinačena u 15-godišnju, a Zoranu Goronji je kazna sa 40 smanjena na 30 godina.

Optuženi su da su kao pripadnici 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, zajedno sa drugim jedinicama VRS i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenice na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, lišavanjem drugih osoba života.

U julu 1995. godine optuženi su izveli prvi napad na zaštićenu zonu UN-a Srebrenicu po naredbi komandanta 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a, a onda je uslijedio progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti.

Kos i ostali su 16. jula 1995. godine zajedno sa još nekim pripadnicima 10. diverzantskog odreda likvidirali najmanje 800 muškaraca Bošnjaka starosne dobi od 18 do 60 godina na farmi Branjevo. Radi se o muškarcima koji su zarobljeni u enklavi Srebrenica.

Tokom strijeljanja neki od ubijenih su imali poveze na očima i rukama. Kako bi se uvjerili da niko nije preživio Franc Kos i Stanko Kojić su još jednom prilazili strijeljanima i pucali im u glave.

Ovaj zločin su ipak uspjela preživjeti dvojica muškaraca.

Kos i drugi su bili učesnici široko rasprostranjenog sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva, a u sklopu kojeg je 40.000 bošnjačkih civila raseljeno iz enklave Srebrenica. Tokom jula 1995. godine najmanje 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka je pogubljeno.

Sud BiH još uvijek nije zvanično saopćio pravosnažnu presudu u slučaju Kos i ostali.