Grad Zenica gubi bitke
0

Sud osporio pravni postupak Grada Zenica za pravo korištenja nad Autobuskom stanicom

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Kantonalni sud u Zenici uvažio je tužbu Javno komunalnog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica u stečaju te je proglasio ništavnim rješenje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Sarajevo i Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Grada Zenica.

Pravni tim JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica tom je presudom pobio zakonitost rješenja Grada Zenica od 19. januara 2023. godine kao i Federalne uprave za geodetske poslove i imovinsko-pravne poslove od 7. aprila 2023. godine o pravu tog preduzeća na korištenje i raspolaganje nad nekretninom Autobuske stanice Zenica.

Sud je u presudi konstatirao da se "uopće ne može rješavati u pravnom postupku" pitanje te nekretnine nad kojom je 8. maja 2000. godine izvršena uknjižba prava raspolaganja na nekretninama na pomenuto preduzeće.

Stečajni upravnik tog preduzeća Samir Sunulahpašić napominje kako je pomenuta nekretnina, radi namirenja navodnog duga tog preduzeća prema Gradu Zenica, notarskim ugovorom, u junu 2018. godine, prenešena u vlasništvo Grada Zenica, koji se 1. jula iste godine i uknjižio kao vlasnik pomenute nekretnine.

"Radi provedbe presude Kantonlanog suda Zenica, od 5. septembra ove godine, kojom je Autobuska stanica Zenica pravosnažno vraćena u vlasništvo preduzeća, uputio sam dvije urgencije ZK uredu Općinskog suda u Zenici za provedbu te presude, ali još nismo dobili odgovor te je pomenuta nekretnina još uvijek uknjižena na Grad Zenica u ZK uredu Općinskog suda. Drugu sam urgenciju, uz priloženu i novu presudu Kantonalnog suda Zenica, poslao danas, sa zahtjevom da se provede ova presuda te stanica ponovo upiše u vlasništvo JKP 'Zenicatrans-prevoz putnika' d.d. Zenica u stečaju", kazao je Sunulahpašić.

Napomominje kako je početkom oktobra, a nakon pomenute pravosnažne presude, potpisao ugovor o najmu Autobuske stanice Zenica s dosadašnjim korisnikom preduzećem "Prevoz putnika Zavidovići", koji od oktobra najamninu, u iznosu od 20.000 KM plus PDV, umjesto na račun Grada Zenica, uplaćuje tom preduzeću u stečaju.

"U toku stečajnog postupka, u oktobru 2021. godine, sudskom sam nagodbom uspio u ZK uredu upisati u vlasništvo preduzeća i oko 10.000 kvadratnih metara zemljišta u sklopu Poslovne zone “Šljivik”, na koje je preduzeće imalo samo posjedovni list, ali nije bilo upisano kao vlasnik u ZK uredu. To se zemljište, odlukom Odbora povjerilaca, transparentno, na javnim licitacijama prodaje, a jučer je bila i 17. prodaja. Vrijednost je prvobitno bila procijenjena na iznos od 5.149.000 KM, a odlukom Odbora povjerilaca cijena je snižena na 3.775.000 KM, ali ga do sada nismo prodali", kazao je Sunulahpašić.

Procjenu vrijednosti nad Autobuskom stanica Zenica, površine 2.285 kvadratnih metara, još nisu uradili, jer i nije bila predmetom prodaje. Da li će i ta nekretnina biti na prodaju, odlučit će Odbor povjerilaca koji bi, ako se odluče, trebao donijeti i odluku o eventualnom pokretanju novog sudskog spora protiv Grada Zenica.

Grad Zenica je nakon pokretanja stečajnog postupka, 21. decembra 2020. godine, od proljeća 2021. godine iznajmljivao stanicu te ubirao mjesečne najamnine, a što bi moglo biti predmetom tog novog spora.

"Novac koji dobijamo od iznajmljivanja stanice, trošimo za izmirenje obaveza prema radnicima, odnosno za uplatu obaveza za njihovo penzionisanje te vođenje stečajnog postupka", napominje Sunulahpašić.

Ukupna priznata potraživanja, odnosno dug preduzeća je 10.900.000 KM, a strukturu duga čini 1.435.000 KM za viši isplatni red, odnosno obaveze prema radnicima, opći red 4.130.000 KM te razlučni red 5.200.000 KM.

Ukupno su 7.887.053,71 KM potraživanja Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, a od kojih oko 3.300.000 KM otpada na zatezne kamate i troškove prinudne naplate.

Kantonalni sud Zenica trenutno vodi i sudski spor protiv zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića te još 10 osoba, uglavnom njegovih suradnika iz Gradske uprave, koje se tereti da su kao organizovana grupa svojim postupcima, upravo zbog izuzimanja ove autobuske stanice, oštetili te izazvali i stečaj u preduzeću JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica u stečaju.