{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud odredio pritvor za Miodraga Nikačevića

S
14.2.2008. u 15:03
0
0
Sud odredio pritvor za Miodraga Nikačevića
0
Sud odredio pritvor za Miodraga Nikačevića
Tužilaštvo BiH je zatražilo a Sud odobrio jednomjesečni pritvor Miodragu Nikačeviću zbog “postojanja osnovane sumnje” da je počinio zločin protiv čovječnosti na području općine Foča tokom proteklog rata.
Nikačevića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 12. februara 2008., a Tužilaštvo je zatražilo da osumnjičeni ostane u pritvoru zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke i jer bi njegovim boravkom na slobodi bila “ugrožena sigurnost građana”.

Izjašnjavajući se o prijedlogu Tužilaštva da mu se odredi pritvor, Nikačević, koji je aktivni policajac u Odjelu za bezbjednost u saobraćaju u Policijskoj stanici Foča, rekao je da, što se njega tiče, “nema baš nikakvog razloga” da bude u pritvoru.

“Ja sam svoj život zalagao da bih spasio porodice Bošnjaka koje su bile u nevolji. Spasio sam sigurno 50 porodica, i to će se dokazati. Ja sam vrlo tih i komunikativan čovjek. Povratnici su moje komšije, i njima sam pomagao”, rekao je Nikačević.

“Saslušali smo brojne svjedoke i prikupili obimnu dokumentaciju. To su sve dokazi iz kojih proizlazi sasvim dovoljno osnovane sumnje da je Nikačević počinio zločin koji mu se stavlja na teret”, istakao je tužilac Behaija Krnjić, precizirajući da se Nikačević, između ostalog, sumnjiči i za silovanje dvije žene iz Foče, od kojih je jedna ostala u drugom stanju, ali je potom prekinula trudnoću.

“Njegovim boravkom na slobodi bila bi ugrožena sigurnost građana, jer bi osumnjičeni mogao iskoristiti status policajca koji ima i vršiti pritisak na svjedoke”, rekao je Krnjić.

Milenko Vojo Radović, advokat osumnjičenog, rekao je da osnov za pritvor ne može biti samo “pretpostavka i apstraktna mogućnost” da će osumnjičeni utjecati ne svjedoke, već moraju postojati “konkretne i argumentovane radnje i postupci” koji to potvrđuju.

“Tužilaštvo određivanje pritvora traži samo na golom parafraziranju zakonskih odredbi, bez ijednog materijalnog dokaza o ugroženosti građana”, rekao je Radović, napomenuvši da je Nikačević prije četiri godine znao da se protiv njega vodi istraga, te da je tada mogao izvršiti “bilo kakav pritisak” da je htio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: