Prihvaćena žalba
85

Sud odlučio: Nina Bukejlović se nije mogla izjasniti kao Bošnjakinja, ostaje bez mandata u NSRS

Klix.ba
CIK BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
CIK BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Sud BiH prihvatio je žalbu političkih stranaka koje su uputile apelaciju o nacionalnom izjašnjavanju Nine Bukejlović (SDS) te ona neće dobiti mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao Bošnjakinja, potvrdila je to za Klix.ba glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Naime, Bukejlović se 2016. godine na lokalnim izborima izjasnila kao Srpkinja, a kod prihvatanja kandidature uoči Općih izbora ove godine izjasnila se kao Bošnjakinja.

Shodno tome da Bošnjake sljeduju četiri mandata u NSRS, Bukejlović je sa liste SDS-a kao "Bošnjakinja" trebala dobiti mandat po prvobitnoj odluci CIK-a.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je na prethodnoj sjednici CIK-a da Bukejlović ne može dobiti mandat jer kandidati jednostavno ne mogu promijeniti nacionalnu pripadnost u jednom izbornom ciklusu, što znači da Bukejlović mora do 2020. godine biti Srpkinja.

S ovim stavom nisu se složili predsjednik CIK-a Branko Petrić i članica CIK-a Irena Hadžiabdić koji su podržali mišljenje da se nikome u Narodnoj skupštini RS-a ne traži nacionalno izjašnjavanje, odnosno da to nije uslov za dobijanje mandata.

Ipak, žalbu su uputile određene političke stranke, što je Apelacioni odjel Suda BiH prihvatio te odlučio da Bukejlović ne može dobiti mandat u NSRS-u, jer je u jednom izbornom ciklusu promijenila nacionalno izjašnjavanje.

Sada će članovi CIK-a morati odrediti drugog kandidata sa kompenzacione liste iz reda Bošnjaka za popunu NSRS-a.