Određen i pritvor
40

Sud naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Amarom Arslanagićem

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što se Amar Arslanagić treći put nije pojavio na glavnom pretresu u Kantonalnom sudu Sarajevo, sutkinja Indira Jahić mu je odredila jednomjesečni pritvor te je donesena odluka da se raspiše međunarodna potjernica za njim.

Sudsko vijeće je donijelo i odluku da se postupak razdvoji te će se slučaj Bosnalijek voditi odvojeno za Amara Arslanagića u odnosu na ostale optužene Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, te Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu.

Podsjetimo, njih se tereti za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Amar Arslanagić se nalazi u SAD-u čiji je državljanin. Njegov advokat Senka Nožica ranije je informisala sud da se njen branjenik nalazi u SAD-u i da ne zna kada bi se mogao vratiti te da odbija reći na kojoj adresi trenutno živi. Također, predala je avionske karte kao dokaz.

S druge strane, sudska policija lično je otišla na kućna vrata na adresu u Sarajevu koju je Amar prijavio kao mjesto stanovanja, ali nisu zatekli nikoga te su sud obavijestili kako su im komšije kazale da tu niko ne živi već duži period te da bi Amar mogao biti u SAD-u.

Na današnjem ročištu pozvano je troje svjedoka, od kojih je jedan bio i sudski vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić koji je vještačio medicinske dokumente Amara Arslanagića, a koji su stigli iz SAD-a i tiču se njegovog mentalnog stanja, što je naveo kao razlog nedolaska. Tokom iznošenja detalja nalaza, javnost i mediji su bili isključeni.

Saopćeno je da se iz nalaza može zaključiti da nema nikakvih zdravstvenih prepreka da Amar Arslanagić dođe u BiH i prisustvuje ročištu.

U nastavku glavnog pretresa svjedočila je bivša uposlenica Sanela Čengić koja je radila u Bosnalijeku od 2009. do 2013. godine. Odgovarajući na pitanja tužioca Seada Kreštalice kazala je, između ostalog, kao je optužena Aida Selvić bila prijavljena u Bosnalijeku na šest radnih sati, dok je ostala dva bila prijavljena u firmi Brštalica d.o.o. koja je imala restoran u prostorijama Bosnalijeka te caffe-kuhinje. Također, oni su uz Carpe Diem radili na održavanju apartmana na Bjelašnici.

"Popisivala sam šiht liste radnih sati i rečeno mi je da u rubrike za Aidu Selvić stavljam po šest radnih sati iako ona nije radila u Bosnalijeku, niti sam je ikada vidjela u našem sektoru. Znam da je radila u Brštalici, ali ne znam koji posao", kazala je Čengić.

Također, kazala je kako su kod nje dolazile sve fakture koje je prethodno potpisao direktor sektora iz kojeg dolaze te da je njeno bilo da provjeri da li faktura sadržava sve potrebno, ali ne i detalje poput da li je ta roba isporučena ili da li je neko bio na službenom putu.

"Što se tiče slučaja šiht liste iz 2013. godine, za koji sam davala izjavu, primijetila sam da na njoj nije bilo Amara Arslanagića i Bojana Kebe koji su tada još bili uposlenici Bosnalijeka. Pitala sam šeficu koja mi je rekla da ih dopišem jer je u pitanju greška i da im napišem po osam radnih sati, što sam i uradila", kazala je Čengić.

U daljem svjedočenju kazala je da nikada nije vidjela alkohol u restoranu ili caffe-kuhinji, kao ni na obilježavanju dana Bosnalijeka i Porodičnog dana. Istakla je i da su imali topli obrok koji se sastojao od komplet menija te da su nekada, u slučaju da ostaju duže, naručivali sendviče. Niko ih nije kontrolisao koliko su toplih napitaka pili, niti im je bilo zabranjeno.

Advokat Senad Kreho pitao je da li joj je poznato ime Merima Omerćehajić za koju je rekao da je također sjedila kući, ali da je primala platu iz Bosnalijeka, Čengić je kazala da joj je poznato, ali da nije postavljala pitanja, već je radila ono što su joj rekli, a to je popunjavanje radnih sati u šiht listi kao da je radila.