BiH
0

Sud donio odluku: Faruk i Ado Balijagić još dva mjeseca u zatvoru

Piše: M. N.
Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku da produži pritvor još dva mjeseca poznatom tuzlanskom advokatu Faruku Balijagiću i njegovom sinu Adilu, a na prijedlog Kantonalnog tužilaštva KS, koji se sumnjiče za podstrekavanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Kantonalno tužilaštvo iznijelo je stav da bi puštanjem na slobodu Balijagići mogli prebjeći u Hrvatsku, jer imaju i hrvatsko državljanstvo i znatnu imovinu u toj zemlji, te da postoji bojazan od ometanja postupka i utjecaja na svjedoke, odnosno da bi njihovim puštanjem iz pritvora moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Stav Tužiteljstva obrazložile su tužiteljice Aida Topalović i Ivana Petković, navodeći da se radi o kompliciranom i ozbiljnom slučaju u kojem su provedene brojne istražne radnje, ispitan veći broj svjedoka te da je potrebno dodatno vrijeme za analizu i detaljan shematki prikaz presretnutih razgovora, a što je u ovom slučaju korišteno kao posebna istražna radnja.

Navele su, također, da su u međuvremenu došle do novih svjedoka, činjenica i dokaza, a u kontekstu s ranije uzetim iskazima.

Balijagić i njegov sin uhapšeni su 15. septembra nakon čega im je određene jednomjesečni pritvor. Prema novoj odluci Suda, Balijagići će ostati u pritvoru do 13. decembra.