{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH zatražio izricanje sankcija osuđeniku Radislavu Krstiću

F
12.5.2008. u 10:02
0
0
Sud BiH zatražio izricanje sankcija osuđeniku Radislavu Krstiću
0
Sud BiH zatražio izricanje sankcija osuđeniku Radislavu Krstiću
Sud Bosne i Hercegovine zatražio je od Ministarstva pravde Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije izricanje sankcija osuđenom Radislavu Krstiću, koji se nalazi u toj zemlji na izdržavanju kazne zatvora koju je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
Radislav Krstić trebao je 7. maja 2008. svjedočiti putem videokonferencijske veze u predmetu Miloš Stupar i drugi, a koji se vodi protiv 11 osoba optuženih za genocid, a na okolnosti njihovog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu u mjestu Kravica kod Srebrenice u julu 1995. godine.

Optuženi su: Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Branislav Medan i Milovan Matić.

Radislava Krstića, čije je svjedočenje Sud BiH tražio MKSJ osudio je za događaje koji su u vezi sa inkriminiranim događajem koji je predmet postupka pred Sudom BiH i on je, u svakom slučaju, osoba koja zasigurno može pružiti informacije o događaju koji je predmet ovog optuženja.

Prema zakonodavstvu BiH osobe pozvane da svjedoče pred sudovima u BiH obavezne su odazvati se pozivu suda, izuzev ukoliko nisu zakonom izuzete od obaveze svjedočenja.

Svjedoci su u obavezi sudu pružiti saznanja o svim činjenicama i opažanjima kojima raspolažu, a vezano za predmet povodom kojeg se pozivaju.

Osobe koje se ne odazovu pozivu suda podliježu novčanim sankcijama, te privođenju, navodi Sud BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: