BiH
0

Sud BiH zatražio izricanje sankcija osuđeniku Radislavu Krstiću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine zatražio je od Ministarstva pravde Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije izricanje sankcija osuđenom Radislavu Krstiću, koji se nalazi u toj zemlji na izdržavanju kazne zatvora koju je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Radislav Krstić trebao je 7. maja 2008. svjedočiti putem videokonferencijske veze u predmetu Miloš Stupar i drugi, a koji se vodi protiv 11 osoba optuženih za genocid, a na okolnosti njihovog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu u mjestu Kravica kod Srebrenice u julu 1995. godine.

Optuženi su: Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Miladin Stevanović, Velibor Maksimović, Dragiša Živanović, Branislav Medan i Milovan Matić.

Radislava Krstića, čije je svjedočenje Sud BiH tražio MKSJ osudio je za događaje koji su u vezi sa inkriminiranim događajem koji je predmet postupka pred Sudom BiH i on je, u svakom slučaju, osoba koja zasigurno može pružiti informacije o događaju koji je predmet ovog optuženja.

Prema zakonodavstvu BiH osobe pozvane da svjedoče pred sudovima u BiH obavezne su odazvati se pozivu suda, izuzev ukoliko nisu zakonom izuzete od obaveze svjedočenja.

Svjedoci su u obavezi sudu pružiti saznanja o svim činjenicama i opažanjima kojima raspolažu, a vezano za predmet povodom kojeg se pozivaju.

Osobe koje se ne odazovu pozivu suda podliježu novčanim sankcijama, te privođenju, navodi Sud BiH.