|

Sud BiH vratio Tužilaštvu optužnicu za zločine na području Prijedora

Sud BiH vratio Tužilaštvu optužnicu za zločine na području Prijedora
0
F
FENA
17.12.2014. u 19:09
1
komentara
0

dijeljenja
Sud BiH vratio Tužilaštvu optužnicu za zločine na području Prijedora Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH u petak, 12. decembra u 13.35 sati na potvrđivanje optužnicu protiv 15 osoba optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Prijedor, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Riječ je, kako se navodi, o vrlo kompleksnoj optužnici koja se odnosi na 15 optuženih, 10 tačaka inkriminacija, 17 podtačaka, 93 svjedoka, od kojih su 24 zaštićena, te 438 materijalnih dokaza.

Uz optužnicu Tužilaštvo je dostavilo i prijedlog za produženje pritvora protiv ovih osoba, koji je isticao 17. decembra ove godine.

"To je značilo da su Sudu ostavljena dva dana da zakaže i održi ročište za produženje pritvora, donese odluku i izradi rješenje za svih 15 osoba, prouči optužnicu, pregleda sve materijalne dokaze, te donese odluku o eventualnom potvrđivanju. To praktično znači, a imajući u vidu zakonske odredbe koje predviđaju osam dana za potvrđivanje optužnice, odnosno 15 dana ukoliko je riječ o kompleksnim predmetima, da je sudiji na ovaj način skraćen zakonski rok za kvalitetno proučavanje i donošenje odluke o eventualnom potvrđivanju optužnice", navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je ova optužnica, kako se dodaje, vraćena Tužilaštvu u istražnu fazu, jer Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svim, a naročito kompleksnim i osjetljivim predmetima, i neće donositi odluke zbog kasnog dostavljanja optužnica u kojima optuženim osobama ističe pritvor, nego insistira na zakonom predviđenim rokovima koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetan rad.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...