BiH
0

Sud BiH vratio Tužilaštvu optužnicu za zločine na području Prijedora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH dostavilo je Sudu BiH u petak, 12. decembra u 13.35 sati na potvrđivanje optužnicu protiv 15 osoba optuženih za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Prijedor, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Riječ je, kako se navodi, o vrlo kompleksnoj optužnici koja se odnosi na 15 optuženih, 10 tačaka inkriminacija, 17 podtačaka, 93 svjedoka, od kojih su 24 zaštićena, te 438 materijalnih dokaza.

Uz optužnicu Tužilaštvo je dostavilo i prijedlog za produženje pritvora protiv ovih osoba, koji je isticao 17. decembra ove godine.

"To je značilo da su Sudu ostavljena dva dana da zakaže i održi ročište za produženje pritvora, donese odluku i izradi rješenje za svih 15 osoba, prouči optužnicu, pregleda sve materijalne dokaze, te donese odluku o eventualnom potvrđivanju. To praktično znači, a imajući u vidu zakonske odredbe koje predviđaju osam dana za potvrđivanje optužnice, odnosno 15 dana ukoliko je riječ o kompleksnim predmetima, da je sudiji na ovaj način skraćen zakonski rok za kvalitetno proučavanje i donošenje odluke o eventualnom potvrđivanju optužnice", navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je ova optužnica, kako se dodaje, vraćena Tužilaštvu u istražnu fazu, jer Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svim, a naročito kompleksnim i osjetljivim predmetima, i neće donositi odluke zbog kasnog dostavljanja optužnica u kojima optuženim osobama ističe pritvor, nego insistira na zakonom predviđenim rokovima koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetan rad.