BiH
0

Sud BiH: Veiz Bjelić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina

FENA
Sud BiH danas je, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Veiz Bjelić, kojom je optuženi Bjelić oglašen krivim za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Predmet Veiz Bjelić drugi je predmet Odjela I za ratne zločine Suda BiH koji je okončan sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje, saopćeno je iz Suda BiH.

Presudom sudećeg vijeća optuženi Veiz Bjelić oglašen je krivim što je, u periodu od juna 1992. do 26. januara 1993. godine, kao čuvar zatvora tzv. "Štala" u zaseoku Rovaši, općina Vlasenica, u više navrata prisilio drugu osobu na seksualni odnos.

Optuženi Bjelić je, također, oglašen krivim što je omogućavao neidentifikovanim pripadnicima TO Vlasenica da ulaze u prostorije u kojima su bili zatvorenici srpske nacionalnosti. Pripadnici TO Vlasenica bi tom prilikom fizički i psihički zlostavljali zatvorenike, usljed čega je jedan zatvorenik preminuo.