{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Vaso Todorović se izjasnio da nije kriv

F
23.6.2008. u 17:19
0
0
Sud BiH: Vaso Todorović se izjasnio da nije kriv
0
Sud BiH: Vaso Todorović se izjasnio da nije kriv
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Vaso Todorović se izjasnio da nije kriv. Optužnica tereti Todorovića za krivično djelo genocida, saopćeno je danas iz Suda BiH. U optužnici se navodi da je optuženi Vaso Todorović, u svojstvu specijalca-policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, od 10. do 19. jula 1995. godine, sa namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica.
Prema navodima iz optužnice, optuženi Todorović je, 12. jula 1995. godine, učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje, u optužnici Tužilaštva stoji da je optuženi Todorović, 13. jula 1995. godine, učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone, te je učestvovao u sprovođenju kolone od više stotina zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica. Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake. Optuženi Todorović je tom prilikom vršio stražu kako neko od napadnutih zarobljenika ne bi pobjegao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: