Slučaj "Todorović"
21

Sud BiH uvažio žalbu Liberalne stranke u Goraždu, slučaj vraćen CIK-u

E. A.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je odluku CIK-a BiH kojom je Liberalnoj stranci BIH u Goraždu izrečena novčana kazna od 16.000 maraka zbog korištenja govora mržnje, a koji potiče na nasilje.
Nakon žalbe Liberalne stranke BIH slučaj je vraćen CIK-u BiH na ponovni postupak i donošenje odluke.

Naime, na odluku CIK BiH kojom je krajem septembra ove godine Liberalnoj stranci BIH u Goraždu izrečena novčana kazna u iznosu od 16.000 maraka zbog korištenja govora mržnje koji potiče na nasilje, žalbu je izjavila Liberalna stranka BIH, a kako, između ostalog stoji u odluci, iz razloga pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja zasnovanog na nezakonito pribavljenom dokazu te je predložila da se ista uvaži i pobijana odluka poništi kao nezakonita ili da se žalba uvaži i predmet vrati tuženom na ponovni postupak.

U obrazloženju žalbe, između ostalog se navodi da je činjenično stanje utvrđeno nepotpuno i pogrešno, te da je novčana kazna izrečena zbog stvari koje nemaju veze sa politikom i političkim djelovanjem sudionika, kao i činjenica da je Tužilaštvo BPK Goražde utvrdilo da nema elemenata krivičnog djela.

U odluci se navodi da će CIK BIH ponovo ocijeniti navode sporne izjave kao i navode koje su u svom izjašnjenju dali akteri događaja Dragoljub Milović i Nataša Todorović, kao i žalitelj (Liberalna stranka BIH) pa će tek nakon cjelokupne analize spornog govora u kontekstu datog izjašnjenja ponovo odlučiti da li je u konkretnom slučaju došlo do povrede pravila u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav 1. tačka 7. Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno da nije dozvoljeno koristiti se govorom mržnje ili objaviti, upotrijebiti slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije, društvene mreže i mobilne aplikacije ili druge materijale koji su bili odlučujući pri donošenju takve ocjene i razloge zbog kojih nisu uvaženi navodi Dragoljuba Milovića kojima iste pobija kao i navodi žalitelja.

Naime, činjenica da se neko koristi jezikom koji predstavlja "govor mržnje" a koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje predstavlja faktičko pitanje o kojem CIK BiH treba da donese zaključak uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja , a u ovom pravcu nisu dati dovoljni i valjani razlozi zbog čega se ni pobijano rješenje ne može ispitati, stoji između ostalog u odluci.