Krivično djelo
2

Sud BiH uputio dopis Tužilaštvu povodom prijetnji smrću sudijama i rukovodiocima u pravosuđu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine uputio je dopis Tužilaštvu povodom prijetnji smrću koje su u mjesecu julu i augustu upućene predsjedniku te drugim sudijama i rukovodiocima pravosudnih institucija na državnom nivou.

U dopisu je izražena zabrinutost zbog činjenice da ovo krivično djelo još uvijek nije rasvijetljeno, iako je od njegovog počinjenja prošlo više od mjesec dana. Sud podsjeća da je ovim krivičnim djelom ugrožena ne samo lična sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija kao pojedinaca, već i ukupna sigurnosna situacija koja se reflektuje na kompletno pravosuđe, saopćeno je iz Suda BiH.

U tom smislu u dopisu se navodi da je neophodno da se okolnosti predmetnog slučaja konačno rasvijetle kako bi se otkrio i sankcionirao počinilac ovog krivičnog djela i kako bi se ponovo uspostavilo sigurno i stabilno okruženje za neometano funkcioniranje pravosuđa.

Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine je zatraženo da Sudu dostavi informaciju u kojoj fazi istrage se nalazi predmet koji je u Tužilaštvu otvoren povodom inkriminiranog događaja.