BiH
0

Sud BiH: Ukinut pritvor Radmilu Vukoviću

FENA
Sud BiH donio je rješenje 14. februara o ukidanju pritvora optuženom Radmilu Vukoviću koji je optužen za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.

Vršeći redovnu kontrolu opravdanosti pritvora prema optuženom Radmilu Vukoviću, Sudeće vijeće je zaključilo da su se okolnosti u pogledu razloga za određivanje pritvora izmijenile, odnosno da su prestali razlozi zbog kojih je pritvor prema optuženom produžen.

"Vijeće je ustanovilo da pritvor u predmetu više nije neophodan za sigurnost građana i imovine. Sud je 16. oktobra 2006. godine produžio pritvor optuženom najduže za jednu godinu cijeneći da se za navedeno krivično djelo može izreći kazna zatvora od deset godina ili više i da je određivanje pritvora neophodno za sigurnost građana i imovine", navodi se.

Optužnica, između ostalog, navodi da je 10. juna 1992. godine na području općtine Foča optuženi iz jednog stana izveo žensku osobu, te je uveo u drugi stan, u kojem ju je fizički zlostavljao udarajući je po raznim dijelovima tijela, prijeteći joj smrću, prislanjajući joj pištolj na sljepoočnicu i stavljajući joj nož pod grlo.

"U jednom momentu optuženi je navodno rastrgao njenu odjeću i udario je u glavu nakon čega se ona onesvijestila. Optuženi je navodno potom izvršio silovanje ove osobe", navodi se.

Vezani članci