BiH
0

Sud BiH: Ukinut pritvor optuženom za zločin protiv čovječnosti Dušanu Fuštaru

FENA
Sud BiH donio je u ponedeljak rješenje kojim je uvažio žalbu branioca optuženog Dušana Fuštara, te rješenje o produženju pritvora od 22. aprila ove godine preinačio na način da mu je pritvor ukinut i određene mjere zabrane.

Mjere zabrane se odnose na zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Optuženi će, do upućivanja na izdržavanje kazne, boraviti u porodičnoj kući na području općine Prijedor.

Optuženi se obavezuje da Uredu registrara preda pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu i bilo koju drugu ličnu ispravu koju je na njegovo ime izdala ovlaštena institucija države BiH ili bilo koje druge države, vlade i organa vlasti i sve putne isprave koje posjeduje, ima na raspolaganju i pod svojom kontrolom.

Za optuženog je određeno obavezno javljanje u Centar javne bezbijednosti (CJB) Prijedor, svakog ponedeljka u od 10.00 do 15.00 sati.

Fuštara je istog dana pušten na slobodu te je upozoren da mu se, ukoliko prekrši bilo koju obavezu nametnutu rješenjem Suda, može odrediti pritvor.

Sud BiH je 22. aprila ove godine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog, Fuštara oglasio krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.