BiH
0

Sud BiH ukinuo pritvor jednom od 11 optuženih za genocid

BIRN
Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Milovanu Matiću, jednom od 11 optuženih za genocid počinjen nakon pada UN-ove zaštićene enklave Srebrenica u julu 1995. godine.

Kako stoji u obrazloženju koje je medijima upućeno iz Suda BiH, “Vijeće je ustanovilo da pritvor više nije neophodan”, a izrečen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke ili na sigurnost građana i imovine.

Matić se nalazi u grupi kojoj se sudi za ubistvo oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice koji su zarobljeni pri pokušaju da napuste grad nakon ulaska srpskih snaga. Grupa je zarobljena i zadržana određeno vrijeme na livadi u Sandićima, da bi potom zarobljenici bili odvedeni u hangar u selo Kravica, gdje su 13. jula 1995. svi strijeljani.

Prema navodima optužnice, Milovan Matić, tada pripadnik Vojske Republike Srpske, saučestvovao je u ovom zločinu i to tako što je punio okvire municijom koja je korištena pri strijeljanju.

Za sada jedini pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH protiv optuženih za genocid, proces je počeo 9. maja 2006. godine. Još uvijek je u toku izvođenje dokaza Tužilaštva.