Apelacioni odjel
1

Sud BiH ukinuo presudu od 18 godina zatvora za šest carinika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostepenu presudu osobama optuženim u slučaju Vehid Sadiković i drugi, poznatijm kao predmet "Gold", potvrđeno je za Klix.ba.

Podsjećamo, nepravosnažnom presudom Suda BiH šest carinika osuđeno je na ukupno 18 godina i novčanu kaznu od 14.000 maraka zbog korupcije u Carinskoj ispostavi u Sarajevu.

Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo osuđen je na dvije godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog zloupotrebe položaja.

Zoran Lončar, šef smjene u aerodromskoj Carinskoj ispostavi osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 4.000 KM. Još jedan šef smjene, Mensur Mašetić, osuđen je na tri godine zatvora i 2.000 KM novčane kazne zbog primanja dara.

Carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić također su osuđeni i kažnjeni sa po 2.000 KM novčane kazne zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi. Keč i Hanjalić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok je Tešić osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od predmeta ostalih optuženih.

Sudija Izo Tankić je kazao da su tokom suđenja korišteni videosnimci na kojima se vidi kako carinici uzimaju novac od putnika u zamjenu za neprovođenje postupka carinjenja ili umanjenje carine te su korištene izjave svjedoka koji su dali mito.

Sud nije prihvatio optužbu Tužilaštva da su optuženi djelovali kao organizovana kriminalna grupa te je odbacio nekoliko tački optužnice, odnosno konkretnih slučajeva uzimanja mita od njih ukupno 84, koliko je prvobitno bilo u optužnici.

Suđenje će biti obnovljeno pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Predmet Gold je počeo istoimenom akcijom naljeto 2014. godine. Akcija je počela u ranim jutarnjim satima po nalogu Tužilaštva BiH i provedena je na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i Palama, a rezultirala je hapšenjem 15 osoba, od čega 10 carinskih službenika.

Riječ je najvećem broju ovlaštenih službenih osoba koje su uhapšene u jednoj akciji po nalogu Tužilaštva BiH do tada. Jedan od carinskih službenika lišen je slobode na radnom mjestu, a ostali u mjestima boravka.