Donesena presuda
194

Sud BiH: Sporne su aktivnosti provjere diploma koje provodi Ured za borbu protiv korupcije KS

S. Š. U.
Sud BiH presudio da Ured nema pravni osnov za prikupljanje podata zaposlenih u javnoj upravi (Foto: I. L./Klix.ba)
Sud BiH presudio da Ured nema pravni osnov za prikupljanje podata zaposlenih u javnoj upravi (Foto: I. L./Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine odbio je tužbu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Agencija je rješavajući u postupku po prigovoru nosioca podataka Rješenjem zabranila Fondu da u svrhu provjere vjerodostojnosti diploma dostavlja lične podatke podnosioca prigovora, te da prikuplja i dalje obrađuje lične podatke građana u takve svrhe.

Po zaprimljenom Rješenju Agencije, Ured je Sudu BiH podnio tužbu za pokretanje upravnog spora pozivajući se na javni interes i ističući kako postoji pravni interesa za provjeru diploma lica koja su zaposlena u javnom sektoru.

Nakon što je Sud ispitao pravilnost i zakonitost osporenog rješenja odbijena je tužba Uredba za borbu protiv korupcije.

Vijeće suda ističe kako cilj radnji mora biti isključivo provjera sumnjivih diploma, ali se sumnjivom diplomom nikako ne može smatrati diploma određenog lica samo iz razloga što to lice radi u javnom sektoru.

"Također, ovo vijeću ostaje sporno na osnovu koje zakonske odredbe tužitelj sprovodi svoje aktivnosti, budući da zaključak vlade kao akt izvršne vlasti ne može se smatrati zakonskim propisom donesenim od zakonodavne vlasti", istaknuto je u presudi.

Sud ističe da je nesporna mogućnost nezakonitosti prilikom sticanja diploma, ali da se provjera mora vršiti u skladu sa zakonom.

"Ured nema valjan osnov za prikupljanje i obradu podataka o diploma zaposlenih u organima uprave samo zato što su navedena lica zaposlena u organima uprave niti je ovlašten da iste dostavlja obrazovnim institucijama u svrhu utvrđivanja njihove vjerodostojnosti", dio je presude.